0

О мбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова, в която поиска да бъде направена проверка за картел на пазара на твърди горива за отопление - дърва за огрев, пелети и въглища за битови нужди. Вижте коментара по темата на журналиста на „Телеграф“ София Симеонова.

Според данни на НСИ инфлацията у нас на годишна база за август е 17,7%. Повечето хора са убедени, и то напълно основателно, че личната им инфлация – тоест поскъпването на стоките и услугите в личната им потребителска кошница, е доста по-висока от официално отчетеното. Цените хвърчат буквално на всичко – от маникюр и вафли до дърва, пелети и мебели. Поскъпват и стоки, при които много трудно може да се обясни това с войната в Украйна, трусовете на енергийния пазар и при храните. Сякаш търговците се съревновават кой повече ще вдигне цените.

Данни

Дори по официалните данни инфлацията у нас е сред най-високите в ЕС. През юли ни бият само Чехия и балтийските държави. Явно си имаме и някакви причини на местна почва за поскъпването. А при свито търсене заради ниските ни доходи едно от обяснението на това може да е наличието на картели.

Всички си спомняме как в един момент страната ни стана първенец в Европа по високи цени на олиото. Сега то леко поевтинява, поне на едро, но още не може да стигне нивата от началото на годината.

Разликата от стотинка-две надолу, която се отчита всяка седмица, въобще още не може да се усети от крайния потребител. И всичко това става на фона на факта, че страната ни е номер три в света по износ на олио и номер две по износ на слънчоглед. Както се казва, във вода да газиш, жаден да ходиш.

Доказване

Разбира се, картелните споразумения трудно се доказват. Нищо не сме чули обаче откъм Комисията за защита на конкуренцията, която е единственият орган у нас, който разследва и санкционира такива забранени споразумения. В най-драматичния период за българските граждани, когато инфлацията задмина всички рекорди и достига тази от 1998 г., тази комисия очевидно спи. Единствено чухме оправдания, че срещу например „Лукойл“ вече се водят две производство – едното от 2020, другото от 2021 г. - за бариери пред ползването на данъчните складове, което ограничава конкуренцията, и за злоупотреба с господстващо положение при ценообразуването.

Но докато КЗК още проучва очевидното, цените на горивата вече стабилно се установиха над 3 лева. Същото става сега и с цените на дървата и пелетите. Добре че се намери една отговорна институция в лицето на омбудсмана, която да бие тревога, че те са се покачили със 70%, без да има пазарни предпоставки за това. Сигурно има още доста сектори, където може да се докаже картел. Стига да има кой да се разрови.