0

В ърховният административен съд върна на поста уволнения преди около две години шеф на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР Стефан Банков. Актът на вече бившия министър е незаконен, категорични са магистратите. Решението е на втора инстанция и няма право на обжалване.

Мотивът на екс министъра е, че Банков е уронил престижа на МВР със свои изказвания пред медиите. Бил нарушил и Етичния кодекс на ведомството.

В съдебното решение са припомнени думите на Банков спрямо вече бившия министър и неговия заместник Емил Ганчев, че оказват "безпрецедентен натиск и терор върху всички полицейски служители, включително и върху него"; „изчиствали неудобните служители“ и „упражнявали терор“, а „терорът се изразявал в това, че министъра лично на него и на другите директори е заявил, че не желае да работи с тях и да напускат веднага. Ако не напуснат, ще си имат проблеми. Доколкото му било известно, предния ден също имало отстранени директори, а той бил викан на няколко пъти в кабинета".

Върховните магистрати са написали, че шефът на „Вътрешна сигурност“ е изказал лично мнение, което не е насочено срещу „институцията МВР, а срещу конкретно поведение и отношение на министъра на вътрешните работи и членовете на политическия му кабинет”.

Съдиите пишат още, че изразеното мнение „не трябва да се квалифицира като противоправно поведение, а още по-малко като дисциплинарно нарушение”, освен това „свободата на словото е част от фундаменталните принципи върху които се гради всяко демократично общество и е едно от основните условия за неговия напредък и за развитието на всеки човек. Тя важи не само за „информация“ или „идеи“, които намират благоприятен прием или не се считат за обидни или са приемани с безразличие, но също така и за тези, които обиждат, шокират или смущават държавата или която и да е друга част от населението. Такива са изискванията на плурализма, толерантността и търпимостта, без които едно „демократично общество“ не би могло да се нарече такова.