1

Б ългария е сред страните в Европейския съюз с най-високи цени на захарта, както и на пилешкото, въпреки че сме в дъното на общността по доходи. Това установи проверка на „Телеграф“ на база данни за стойностите на хранителни продукти от международна платформа www.globalproductprices.com. Според тях страната ни се нарежда в челото по високи цени сред над 85 държави в цял свят.

Българинът плаща 2,80 лева за килограм от сладката стока, като по-скъпо тя се продава само в Австрия от държавите в ЕС, където потребителите броят 3,20 лева за килограм. Сходна е ситуацията и при пилешкото месо. У нас средната цена е 13 лева за килограм, като само във Франция сред страните в съюза е по-скъпо или излиза по 15 лева за килограм.

В същото време България се нарежда на последно място в ЕС по среден доход след приспадане на данъци и осигуровки със заплата от 1400 лева. За сравнение в Австрия доходът е над 4300 лева, или 2175 долара, а във Франция 2331 долара, или над 4600 лева.

На база цените на тези продукти и доходите в България, Франция и Австрия покупателната способност на българина е между 2,5 и 3 пъти по-малка спрямо населението на тези две западни държави. Например у нас средният доход ще ни стигне да купим 105 килограма пилешко, а във Франция - 330 килограма. Австрийците пък могат да се запасят с 1250 килограма захар с една средна заплата, а българинът може да купи само около 500 килограма.

Доходи

В 10 държави в ЕС средният месечен доход е над 2000 долара, а в 8 страни гражданите взимат над 1000 долара месечно. В останалите 9 заплатите са под 1000 долара, като българинът е с най-ниското заплащане на труда със 700 долара месечно. С близък, но по-висок доход са само Румъния, Гърция и Унгария, където взимат малко над 720 долара. Най-големи пък са заплатите в Люксембург, където жителите получават 8 пъти повече от сънародниците ни.

Разходи

В същото време гражданите на Люксембург плащат по-ниска цена на брашно и олио от тези в България. Въпреки че в страната ни се добиват 6 млн. тона пшеница и над 800 000 тона слънчоглед, цената на брашното у нас е по-висока, отколкото в Белгия, Унгария, Люксембург и Полша. У нас купуваме и олиото на по-висока цена спрямо стойността му в Белгия, Унгария, Люксебург, Полша, Румъния и Хърватия. По цена на мазната течност страната ни отново се нарежда сред последните по покупателна способност, като със средната заплата българинът може да си купи само 240 литра олио. За сравнение северните съседи могат да си позволят 270 литра, а в Германия, Италия и Испания близо двойно повече от българина. По ниска цена на млякото пък ни изпреварват Латвия, Чехия, Белгия, Испания и Франция с по-евтина суровина

От данните става ясно, че в страната ни не са най-евтини нито плодовете, нито зеленчуците. Оказва се, че в по-развитите европейски икономики потребители плащат значително по-малко за хранителни продукти.

Луксозните телефони не са по джоба ни

За покупката на чисто нов смартфон на световноизвестен бранд българинът трябва да работи повече от месец, сочат данните за цените у нас и по света. За сравнение в Швейцария със средната заплата могат да се купят 6 броя от същия телефон. Причината е, че при среден доход от 700 долара цената на модерен смартфон е над 900 долара. За сравнение в Швейцария заплатата е около 6000 долара, а цената на телефона е същата, както у нас.

България е сред държавите с най-ниски цени на дамските облекла, като само в Полша и Унгария те са по-евтини.

Британски медии: Цените в Русия падат, на Острова скачат

Правителството на Владимир Путин субсидира разходите за храна, за да гарантира, че руснаците няма да бъдат засегнати от санкциите, пише британското издание The Sun. Сметките за енергия на Великобритания, както и в България са се увеличили с 80% в сравнение с 10% увеличение за руснаците. След като Русия нахлу в Украйна през февруари, Борис Джонсън се зарече, че западните санкции ще доведат до срив на руската икономика. През август цената на храните в Обединеното кралство се повиши с най-бързия си темп от икономическия срив през 2008 г., като скочи до 10,5% в сравнение с предходната година. У нас ситуацията с цените на хранителните продукти и енергията е сходна с тази на Острова. Намаление е отчетено само при продуктите, които са сезонни и обичайно са по-евтини сега спрямо стойността им през зимните месеци.

Таблица

Проучване на британското издание THE SUN с включени цени и в България стоки Обединеното кралство Русия България

Цени на храните +10,5% -11,3% +24%

Картофи +18% -28% +23%

Банани +12% -14% +12%

Зеле +10% -33% -20%

Домати +15% -14% -32%

Моркови +16% -13% -3%

сметки за енергия +80% +10% +80%