0

„Вампир“ по Страшимиров, голямото завръщане на БГ сцена на Александър Морфов, пиеса по „Майстора и Маргарита“ са сред хитовете на най-престижния театрален фестивал у нас - „Сцена на кръстопът“ в Пловдив.

Фестът ще се проведе за 26-и път, стартът му е на 10 септември в голямата зала на Драмата в Пловдив – именно с премиерата на „Вампир“. На следващия ден Пловдивският театър представя още една своя премиера, този път в камерната зала – моноспектакъла на Красимир Ранков по „Старецът и морето” на Хемингуей.

Завет

За целия свят „Сцена на кръстопът“ се свързва със Стефан Данаилов, който е създател и години наред основна движеща сила на фестивала. И сега организаторите се опитват да пазят високото ниво на проявата, представяйки най-добрите спектакли на родната сцена, а и с гости от чужбина. „Ламбо ни научи така, за да можем да ходим по улицата с високо вдигната глава“, отсече пред „Телеграф“ продуцентът на феста Ирен Чанкова. Тук ще бъде представена и книгата „Колко е лесно да бъдеш обичан“, в която са събрани истории от 25 ученици на Стефан Данаилов.

Интересът към това какво прави Александър Морфов е огромен и в Пловдив. В София той се завръща с „Хъшове“, няколко дни по-късно публиката в Плевен гледа неговата „Антигона“ на Жан Ануи и точно с тази постановка, в която участва и Деян Донков, Плевенският театър с Морфов гостуват под тепетата. Морфов бе в своеобразно 8-годишно изгнание от родната сцена и може да се каже, че българският зрител го очаква с интерес, за да види как приключва тази своеобразна Одисея.

Лвов

Сред очакваните хитове е и пиесата WC на украинския театър „Око“. Театралите са от Лвов и ще пристигнат със собствен превоз, преминавайки през цяла Европа. Въпреки трудностите в страната украинците са решили да дойдат на този фестивал. Пиесата е с подзаглавие „Остър пристъп на женска клаустрофобия без антракт“ и е от Бригита Швайгер, която специално я написала за този театър. Ролите се изпълняват от Галина Риба и Иванна Мисюк. Писателката Бригита Швайгер предлага на публиката увлекателно изследване на най-съкровените кътчета на мистериозната женска душа. Спектакълът е базиран на нейната „Малка камерна пиеса“, в която две жени, попаднали случайно в затвореното пространство на дамската тоалетна, преминават през сложен, пълен с изненади път на пречистване и просветление. „Това е своеобразен психоаналитичен сеанс, напомнящ ефекта от неочаквано изпразване на дамска чанта сред тълпата: докато собственичката й пълзи по земята и набързо събира последствията от бедствието, вашият поглед успява да улови някои впечатляващи детайли“, казват организаторите на феста. А един от принципите, на които е изградено действието, е: Ако една жена греши, помоли я за прошка.

Владо Пенев пуска брада и къдри коса

Владо Пенев пак трябва да пусне брада, за да играе в „Една испанска пиеса“.

Спектакълът на Малък градски театър „Зад канала“ по Ясмина Реза и режисиран от Бина Харалампиева също е сред акцентите на „Сцена на кръстопът“ в Пловдив. Освен с брада, Пенев играе и с впечатляваща перука в тази постановка и направо е неузнаваем.

Критикът на Бакалова с автопортрет

Иван Добчев е смятан с основание за един от най-важните режисьори в съвременния ни театър, но за масовата публика нашумя покрай изказването си, че Мария Бакалова не е най-върховната актриса.

Та той ще отбележи своята 75-годишнина на „Сцена на кръстопът“ в Пловдив и ще представи своята книга „Автопортрет в огледалото на сцената“. Това е част от съпътстващата програма на феста.

Други акценти от тази съпътстваща програма са филм за Николай Масалитинов. Тук входът е без пари, но с покани, а местата са ограничени, така че зрителите трябва да побързат, ако искат да се вредят за този определено интригуващ филм за една от големите легенди на българския театър.

Изложба и кръгла маса за проблемите на театралното изкуство също са включени в наситената програма.

Булфото