0

В навечерието на гласуването на поискания от ГЕРБ вот на недоверие срещу правителството на Кирил Петков партиите от новата коалиция вече наддават за постове в служебния кабинет, научи „Телеграф“. Вчера по обед в парламента вървеше слух, че е постигнат консенсус около кандидатурата на Гълъб Донев за нов служебен премиер. Пак тогава, запитан дали има вариант да седне на стола на Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев обясни в кулоарите на парламента, че това не е обсъждано. Привечер обаче се заговори, че двете кандидатури са на кантар, а самият Василев каза пред NOVA: „Никаква опция не може да бъде отхвърлена, когато става дума за доброто на България”. Той обаче направи уговорката, че не се чувства готов да е премиер.

Рулетка

За кратко време в политическата рулетка се е завъртяло името на декана на Юридическия факултет и преподавател по право в СУ „Св. Климент Охридски“ Даниел Вълчев, който е бивш министър на образованието. Той обаче се прицелва в ректорския пост на Софийския университет и отказва името му да бъде спрягано за политически постове, твърдят източници от Ректората.

Коз за Гълъб Донев е, че е състудент на президента Румен Радев от Военновъздушното училище в Долна Митрополия и бивш социален министър в служебните правителства на Огнян Герджиков и Стефан Янев. Твърди се, че за ключов пост се гласи и Ралица Симеонова, която изненадващо напусна партия „Български възход“ в деня на учредяването й. Тогава той коментира оттеглянето й лаконично: „В духа на свободната воля така е решила, така е направила”. Това пък предизвика коментари, че раздялата е фиктивна.

От „Демократична България“ традиционно ще се опитат да лобират за служебен премиер да бъде назначен Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българска петролна и газова асоциация и член на УС на Българската стопанска камара, а в някои икономически кръгове се спряга отново името на Саша Безуханова, която обаче имаше повече шансове да се издигне при бившия президент Росен Плевнелиев и е малко вероятно да влезе изобщо в обсъжданията сега.

МВР

Служебен министър на вътрешните работи ще бъде Венцислав Катинов, научи „Телеграф“. Според източници от „Дондуков“ 2 изборът паднал върху него, след като Румен Радев тотално се разочаровал от Бойко Рашков. Именно Катинов беше сложен за заместник вътрешен министър в двата кабинета на държавния глава, а участваше и в служебния кабинет на Огнян Герджиков. От около седмица най-коментираната тема в МВР е, че при бъдещия кабинет на Радев Катинов ще поеме кормилото, а за негов заместник е сочен Емил Ганчев, който също беше зам. на Рашков.

Венцислав Катинов е познат в Плевен, откъдето е родом, а и оглавяваше местното ОДМВР. Той е завършил Стопанската академия „Д.А. Ценов“ в Свищов. Професионалният му опит в системата на МВР е от 1 септември 1988 г. Заемал е длъжности в сектор "Охранителна полиция“ и "Криминална полиция".

Емил Ганчев пък тръгва от Пазарджик, където е оглавявал и областната полицейска дирекция.

Пазаруване

Само трима депутати не стигат на кабинета, за да обърнат мнозинството срещу вота на недоверие, стана ясно междувременно. На премиера Кирил Петков и ПП им трябваха още 6-ма народни представители от ИТН, но са успели да си осигурят само трима от тях, потвърдиха наши парламентарни източници. Те обаче няма да се обявяват публично, а просто ще покажат на коя страна са при самото гласуване. Твърди се, че се чакат изненади и от редиците на ГЕРБ. В кулоарите на НС обаче се говори, че ПП не може да се надява на още трима отцепници. Така опозицията ще има на своя страна 122 гласа, а властта - 118, което не е достатъчно. За да мине вотът, е нужно да има 121 гласа „за“.

Че пазаруването на депутати е спряло, си пролича и от коментара на спортния министър Радостин Василев, който бе в НС за дебатите по вота на недоверие. Той поясни, че се е отказал да води вече разговори със своите бивши колеги от ИТН, защото те се страхуват.

Шансовете вотът да мине са 50:50

Според съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов възможността вотът да мине е 50:50. Въпреки това те ще се опитат да убедят колегите си, че сега не е време за избори, защото има много кризи, които да решават. За това пък е нужен работещ парламент.

Тошко Йорданов се оплака, че натискът от страна на Кирил Петков към депутати от ИТН не спира - под формата на есемеси и обаждания. "Аз с трима съм говорил, на трима се е обаждал със сигурност. Даже и в момента имат нова тактика - звънят на техни приятели, защото някои от колегите спряха да му вдигат на Киро и той почва през други хора да ги тормози", заяви Йорданов. Неофициално обаче от ИТН уверяват, че са преброили редиците и друго роене от тяхната група няма да има. Дали е така, ще стане ясно по време на гласуването. Съмненията се подклаждат и от коментара на Пламен Николов от ИТН, че ще гласува по съвест, както са го „посъветвали“. Неговата колежка Ива Митева пък се надява всички в НС да се научат да водят диалог и след този вот всички да си научат урока.

Пак издигат Никола Минчев за шеф на парламента

Междувременно стана ясно, че Никола Минчев ще бъде предложен от ПП отново за шеф на парламента, въпреки че беше свален от поста само преди седмица. Минчев имал пълната подкрепа от ПП, бил достоен кандидат и си вършел работата прекрасно. Според Мирослав Иванов, който временно ръководи НС, не вижда много опции пред опозицията да предложат човек, който би се справил по-добре от Минчев.

Иначе ако вотът мине, кабинетът трябва да подаде оставка, след това е време за консултации при президента Радев. След тях идва завъртане на мандатната рулетка и нов опит от ПП да състави кабинет в рамките на този парламент. Дали БСП ще са съгласни на нова коалиция, ще трябва ново решение на червения пленум, коментира соцлидерът Корнелия Нинова и добави, че кабинет на малцинството е възможен вариант.

Иначе в сряда вечер ще е важен всеки глас. Депутатът от ДПС Делян Пеевски тия дни не се вясвал в парламента и затова ДПС са 1 глас минус, ако и днес той не дойде. Елена Гунчева от „Възраждане“ пък била болна.