0

Т ри тира с дарения за учениците от българските неделни училища пътуват към Украйна. Помощите бяха събрани от връстниците в рамките на инициираната от МОН кампанията „Деца помагат на деца“, в която се включиха деца от 776 школа и десетки градини в България.

В тировете бяха натоварени 100 палета с продукти от първа необходимост, пожелани от неделните училища. Помощите включват над 250 кашона с раници и ученически пособия, близо 70 кашона с одеяла и възглавници, повече от 170 кашона със сапун, почти 160 кашона с памперси. Сред даренията са още хигиенни материали, спални чували, фенерчета, термоси, четки и пасти за зъби и др.

„Българската общност в Украйна чувства подкрепата. Това рамо, което ни предоставя България, е важно за цялата диаспора. Украйна получава много хуманитарна помощ, но тази акция е от нашите деца за нашите деца. Децата разбират, че същите деца са в сложна ситуация, и помагат. Това са чувства, не е просто хуманитарна помощ. Това е подарък. Оттам ще направят също акция за благодарност към тези деца. Ще направим среща, дано не е онлайн“, сподели пред „Телеграф“ координаторът на акцията Олга Колот - председател на Терновско българско дружество „Иван Вазов” в град Николаев, районен кмет на кв. Терновка и директор на неделно училище в града. Тя благодари на правителството, което полага грижи за жените и децата, които са в България.

Тировете трябва да пристигнат в град Измаил, Одеска област. Пакетите в тях трябва да стигнат до всяко едно от десетте хиляди деца в Одеска, Лвовска, Николаевска и Запорожка област, Киев. Колот ще пътува с тировете, за да следи за логистиката. В Запорожката област е сложно, тировете трябва да тръгнат по окупирана територията, има и български села в окупираната територия. „Може би ще оставя помощите в складове в Николаев, за да се вземат след това и помощта да стигне до колкото може повече деца. Много от тях не са по домовете си, ще чакаме да се върнат“, обясни координаторът.

Следващата учебна година може да последва втора част на кампанията, ако тази приключи успешно. „Ако всичко е наред, ще направим и втора акция“, заяви образователният министър акад. Николай Денков.

Олга Колот: Учениците не престанаха да учат въпреки експлозиите

Бойко Кичуков

- Г-жо Колот, как протичат часовете на учениците, които останаха в Украйна?

- Никога не сме мислили, че те няма да учат. Първите две седмици бяхме в шок, но след това решихме, че часовете отвличат децата. Така те не мислят за това какво се случва сега, а и по някакъв начин ги въвличаме в живота. Те свикнаха да живеят по такъв начин и това е ужасно. Повечето ученици са онлайн. Събираме по няколко деца от тези, за които е възможно. В Николаев има експлозии на всеки час, но децата на престанаха да учат. Учениците са в мазета, затова не е много удобно. Децата от Одеска област могат и онлайн, и присъствено, но нашите не. В Запорожка област е страшно, ние нямаме връзка с всички, защото много български села са окупирани. Учителите говорят повече с учениците. Това е по-скоро психологическа помощ за децата и родителите им. Те трябва да се занимават с нещо.

- Имаше акции за събиране на устройства, за да могат част от учениците да се включат онлайн от България в обучението си. Успешно ли приключиха тези деца?

- Има и деца, които се включиха да продължат онлайн обучението си в украинските си училища оттук. Те завършиха благодарение на тези таблети, защото с телефоните невинаги е удобно. Имаше и учителки, които се възползваха от тази възможност и завършиха обучението на децата там.

- Видео на абитуриенти, които танцуват пред срутеното си училище, обиколи социалните мрежи. Какво демонстрираха с тези си действия?

- Това беше ужасна гледка, но затова казвам, че те продължават живота си в тези условия. Те са страшни, но по някакъв начин свикват. Учениците показват своя протест, че никой не ни освобождава, че живеехме хубав живот. Когато се започна, мен ме питаха дали наистина българите са се притеснявали. Никога не е имало притеснение на българите - нито на езика, нито на нищо. Ние празнувахме всички български празници, правихме неща в целия град. Сега, когато са дошли да ни освобождават, всеки беше изненадан. Имаме роднини в Русия, които не ни вярваха какво се случва. Няма от какво да ни освобождават. Бяхме си свободни и живеехме по-хубаво от тях. Това никой не може да го разбере. Надявам се след време по някакъв начин и руснаците да осъзнаят, че това не е така, но трябва време. Надявам се, че септември ще започнем както винаги, но ние не вярвахме, че това ще започне, затова и никой не знае какво ще стане.

- Тази година са предвидени 1000 места за студенти от Украйна и Молдова. Има ли голям интерес, ще бъдат ли достатъчни?

- Интересът е голям, но смятам, че ще стигнат. Аз разбирам на какво се дължи. Дори за тези, които планираха да останат там, е по-лесно да кандидатстват тук. Майките се притесняват да пускат децата си в Харков и Киев. Повечето младежи, които имат възможност и са с български корени, си мислят за България. Надявам се, че всичко ще е наред с тях и ще тръгнат.

- Към кои специалности има най-голям интерес?

- Както винаги, „Медицина“, „Международни отношения“, „Икономически отношения“ са най-търсени от децата. Те се учат успешно тук. Засега има затруднения само с това, че родителите имат възможност да помагат по-малко на децата си, които идват тук. В Украйна нямаме работа. Децата обаче имат стипендии, които им помагат, и това е важно. Те получиха по 300 лв., които също са им от помощ, защото родителите им вече нямат възможност да им изпращат пари.

- Има ли много деца, които са се върнали от Украйна обратно в България?

- Има и от Украйна към България, и от България към Украйна. В началото помогнахме на майките да тръгнат насам. Сега им помагаме с изучаването на езика, с адаптацията. От края на май част от тях започнаха да се връщат в Украйна. Това не е свързано с програмата за преселване. Хората се умориха да бягат нанякъде. Който няма къде да се върне, си остава тук. Който има къде, се връща, защото къщите им са там.