0

Д ържавата, а не „Продължаваме промяната“, се отказа от мандата си да действа като държава. Дори само убийството на две нещастни жени на улицата и последвалите „разкрития“ за виновниците сочат едно – отсъствието на институциите. Но винаги трябва да се случи нечия смърт, за да разберем, че гнилостта е навсякъде около нас.

Политика

Гнилостта започва от политиката. Предизвестената смърт на модела на управление дори не включи червена лампичка в главите на пратените от народа негови представители в парламента. Вижте избирателната активност на последния вот и ще разберете, че тези около и под 30 процента, натиснали бутончетата на машинките, не дават нито шанс, нито право кой да ни управлява. Но нали все пак това се води за нормално и законно! Иначе колко много червени линии бяха начертани, преминати или не, кой да ти каже!

Всъщност най-доволни би трябвало да бъдат пенсионерите. Те са малко над 2 милиона и независимо от умиращата пред очите им т. нар. политическа класа получиха заслуженото увеличение на парите си. Е, не всички, но повечето от тях. Което за сетен път доказва, че пари има в държавата, но дълги години оскъдицата е била издигната едва ли не в национално оправдание за нищоправенето.

Бюджет

Седмицата действително мина под знака на промените в бюджета. Забележете – годишният влезе в сила чак през март и веднага започнаха поправките. Който се пребори, успя да добави по нещо отгоре в сектора си. Но отново най-големият губещ е държавата. Наливането на пари при предполагаеми увеличени приходи не е нищо повече от нескопосана аритметика, при която уравнението винаги ще излиза трудно решимо, ако един или два от знаменателите са в сферата на предположенията.

Международното положение е приятно оправдание, когато не ти излизат сметките. Фронтовете тука са няколко. Войната на Русия в Украйна отприщи решимостта на кабинета в оставка да гони руснаци на килограм. Тепърва ще видим какво ще се случва занапред. Преброяването на шпионите предстои с всичките плюсове на евроатлантическото ни присъдружие и минусите от страна на масовия българин. И понеже той е и избирател, очертаващите се предсрочни парламентарни избори наесен хич не сочат в посока на евроатлантизма. Представете си силно присъствие на „Възраждане“ в бъдещото Народно събрание за сметка на уж проевропейската БСП. Формацията на Стефан Янев също е със сериозни заявки. Какво става тогава с прокламираните от доста партии европейски ценности?

Ето го и фактора „Македония“. Вместо нещата да си дойдат на естественото място, пак напрежение, пак разделение. Това е обаче друга тема и изисква отделен анализ...

Социология

Ако вярваме на социолозите, следващият парламент ще бъде като сегашния. Седем партии, без възможност за стабилна управленска коалиция. Какво правим тогава?

Който овладее газовите доставки и петролните, разбира се, ще спечели изборите и ще има някакъв шанс да управлява. Настъпвайки педала на газта, обаче трябва да има и истински природен газ. Доколкото разбрахме, в момента май няма. Това, че се правят церемонии по официалното откриване на прословутия интерконектор с Гърция, не означава, че тръбата ще се напълни изведнъж. Ще трябва време – точно докъм евентуалните предсрочни избори наесен. Танкерите с втечнено синьо гориво от САЩ си останаха цифром и словом 2 (два). И к'во правим сега? Да живеят азерците, но техните 3 млрд. кубика не са само за нас. Ще си купуваме още дълго време руски газ чрез посредници. Представете си, че е възможно да се върнем към доскорошните доставки? Въпроси без отговор.

Победител

И точно заради това не се очертава ясен победител на предстоящите избори. ГЕРБ продължават да стоят силно на териториалната ни сцена. Но тактиката „А вие защо биете негрите“ продължава. Дори само минискандалчето с орязания милиард от Плана за възстановяване и устойчивост си е плюс за държавата. Оказва се, че добрата финансова и икономическа политика на последния кабинет на Бойко Борисов е наложила тази редукция. Вижте обаче кой как тълкува този факт. И дали не си вкарва автогол. Не бива да забравяме, че предстоят догодина и местни избори. В страната ГЕРБ имат сериозно мнозинство в най-големите общини и ще е въпрос на люта битка да го запазят. Вероятно обаче ГЕРБ няма да играят официално с ДПС на предсрочните парламентарни избори. Но е възможна следизборна де факто коалиция, в каквато са и в момента. Но пак няма да имат необходимото мнозинство.

Цени

Сметките отново не излизат за никого. Предстои ни една коалиция на ЦЕНИТЕ. Инфлацията няма да прости на никого. Сегашните уж мерки с намален ДДС, акциз и т.н. не водят до по-ниски цени на стоките на дребно. Златно време за всякакви спекуланти и „честни“ търговски играчи. Всички го усещаме на гърба си, по-скоро по джобовете си.

Ролята на президента Румен Радев отново ще бъде на фокус. Можем да очакваме всичко. Видяхме го на два пъти миналата година. В сферата на предположенията, вероятно и той като патрон на служебно правителство, ще наблегне на газа. Пак да повторим, който владее природния газ, той ще управлява. А и модерни американски изтребители Ф-16 ще патрулират в небето на България. Някога, но не сега!

Тук е мястото да споменем един човек, който си отиде от този свят през седмицата. Почина Виктор Вълков, бивш външен министър и посланик в Анкара в първите години на т. нар. преход. Запитан преди време какво мисли за анексията от Русия на Крим, Виктор Вълков отговори по следния начин: „А, Крим беше хубав ресторант, но го закриха“.

Та така е и сега – България е хубава страна. Беше!