0

П редприемчиви българи теглят кредит, за да си купят златен „Паисий“ - възпоменателна монета, копие на разменната двулевка, която БНБ пуска на 27 юни по случай 300 г. от рождението на автора на „История славянобългарска“, научи „Телеграф“ от колекционери.

Централната банка все още не е обявила официално в какъв тираж ще бъде златната пара и колко ще струва. Но според нумизмата Калоян Борисов очаква се тиражът да бъде 4000 броя, а цената – около 3750 лева за брой.

Заради високата цена нумизматите са разделени в мненията си дали ще има голям интерес към монетата и какви печалби ще донесе тя на тези, които ще я закупят с цел инвестиция.

Според част от експертите напливът се очаква да бъде голям, а цената може да се вдигне с около 500 лева още следващия месец, а след година-две е възможно и да се удвои. Това обаче са само догадки, никой не в състояние да каже какво ще се случи със сигурност, застраховаха се колекционерите.

За тази монета съм готов да вися цяла нощ, ако трябва ще си взема и палатка, сподели инвеститор пред „Телеграф“.

Нумизматът Калоян Борисов обаче не очаква да има големи опашки, тъй като не всеки може да бръкне и да извади 4 бона за монета. Основно интересът ще бъде от по-сериозни колекционери, търговци и инвеститори, които имат възможност да я закупят. В средите ни се говори, че има хора, които искат да си вземат по две, по три, каза той. По думите му монетата е добра за инвестиция в по-дългосрочен план от 5-10 години.

Високата цена обаче ще отблъсне дребните спекуланти, които гледахме по опашките през последните няколко месеца, когато БНБ пусна възпоменателните монети с лика на Панайот Пипков, Гоце Делчев и Стоянка Мутафова на цени  от тридесет до стотина лева.

Нумизматите са категорични, че първият ден ще е определящ, а цената се вдига, когато монетата се изчерпа на касите на централната банка.

Проверка на сайта на БНБ показа, че наличните там възпоменателни монети се изчерпват една по една, което говори за нарасналия интерес към този тип инвестиция. Поредните, които са изкупени, са 5 лева сребърна монета с лика на Паисий Хилендарски от 1972 г. и никеловата петолевка на тема Световно ловно изложение от 1981 г. Към момента на касите на БНБ са налични само 13 възпоменателни монети, чийто тираж е бил много голям (виж карето).

Сребърната пара по случай 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев, пусната от централната банка в средата на януари, пък е последният хит сред ценителите. От монетите, пуснати в края на миналата и началото на тази година, тя е с най-висока цена на вторичния пазар. На касите на БНБ и от търговските банки партньори тя можеше да се закупи срещу 108 лева.

Интересът към монетата бе огромен и тя бързо се изчерпа. Сега на вторичния пазар цената й се е вдигнала до 500 лева.

Висока цена държи и медната монета с лика на Стоянка Мутафова, емитирана по повод 100-годишнината от рождението на великата българска актриса. Тя се продаваше от БНБ срещу 30 лева и за часове бе изкупена. Още преди да свърши на касите, цената й на вторичния пазар се вдигна 6-7 пъти, като удари 200 лева и оттогава се задържа на толкова.

Столевка с Фердинанд на тезгяха за €20 000

Поредната златна столевка с княз Фердинанд от 1894 г. е на тезгяха с начална цена 20 000 евро. Търгът, организиран от аукционната къща MCD в Монако, тече в момента на живо. В предварителното наддаване е имало две оферти, които вдигнали цената до 22 000 евро. 

Златният Фердинанд от 1894 г. е най-скъпата българска монета, продавана досега. Миналата есен една такава пара бе пласирана срещу рекордните 164 000 лева. След това на тезгяха беше извадена и втора столевка от същата емисия. Сегашният търг е трети поред. В повечето случаи купувачите на старите ни разменни монети са българи, споделиха нумизмати.

Изкупуват ги като топъл хляб

Възпоменателните монети, пускани от БНБ от 1965 г. досега, се купуват като топъл хляб. От емитирани близо 300 възпоменателни монети към момента на касите са останали само 13.
Сред тях единствената платинена е сечена през 1993 г. по случай асоциирането на България към Европейската общност и е с лика на Десислава. В момента тя е и най-скъпата, като може да се купи на касите на централната банка срещу 1526 лева. Налични са и  златните  120 г. БНБ и Храм-паметник „Св. Александър Невски“,  сребърните 130 г. от Освобождението на България, 100 г. Национална художествена галерия, Зимни олимпийски игри Лилехамер бобслей и ски слалом, корабът „Радецки“, 50 г. от смъртта на Александър Стамболийски и 120 г. от рождението на Иван Вазов, както и медно-никеловите: 25 г. кремиковски метал, Световно изложение на изобретателите в Пловдив, Универсиада София.