0

Р анните препратки към жените, които играят футбол в Обединеното кралство датират от края на 18 век, описващи годишни футболни мачове с участието на рибарките от Musselburgh and Inveresk in East Lothian. Това показва, че жените са се занимавали с футбол почти по същия начин като мъжете в този период.

През 19-ти век в Англия е създадена Футболната асоциация (FA). Правилата на играта са стандартизирани, позволявайки на клубовете да играят помежду си, без да възникват разногласия относно това какво е разрешено и какво не е позволено. Впоследствие, до края на 1800 г., поради популярността на тази форма на футбол, жените също се стремят да създадат женски отбори и лиги по същия начин, както мъжете.

Съпротивата срещу женския футбол обаче нараства. Подобно на други аспекти свързани с правата на жените, известен напредък се е приемал като хоби на богатите жени, но всяко усилие за установяване на женския футбол като регулиран, потенциално дори монетизиран, спорт е било отхвърлено.

Първите организирани женски футболни отбори са създадени през през 1880-те и 1890-те години. Отзивите в пресата са били брутални и презрителни с фокус върху външния вид на жените, тяхното облекло и тела, създавайки прецедент.

Първия британски женски футболен отбор е Mrs Graham’s XI, създаден в Шотландия през 1881 г. от Хелън Греъм Матюс. Първият записан мач на отбора е на 9 май 1881 г. на стадион Easter Road в Единбург. По време на мачовете са започнали протести и нахлувания на терена, поради което играта е била прекратявана. В крайна сметка този ранен опит за създаване на женска лига по футбол е бил изоставен.

Вторият отбор, British Ladies Football Club, е сформиран около 1894 г. от Алфред Хюит Смит, с Nettie Honeyball като капитан и фигура. Под патронажа на лейди Флорънс Дикси, шотландската писателка и феминистка, към екипа се присъединява и Хелън Матюс от Mrs Graham’s XI.

През 1894 г. Honeyball рекламира отбора публично, като започва да събира играчи. На въпроса за мотивите й да създаде отбора, тя отговоря: Защо не? Жените не са ли толкова добри, колкото мъжете? Ние, дамите, твърде дълго търпяхме деградацията на предполагаемата непълноценност спрямо другия пол, ако мъжете могат да играят футбол, и жените могат.

Футболна асоциация: началото на 20 век

Около 20 години по-късно женският футбол преживява драматично възраждане, достигайки популярност, за която предното поколение само е мечтало, но същите предразсъдъци срещу него скоро се появят отново.

Жените, работещи във фабрики по време на Първата световна война, предимно в северноанглийски и шотландски градове, са играели футбол в почивките и са формирали отбори. Интереса се разраства в организирани на територията на града мачове.

През 1915 г. повечето мъже, са се сражавали в Първата световна война и мъжката футболна асоциация спира, а жените набират популярност. Мачовете привличат тълпи от десетки хиляди по стадионите в Англия.

Забраната на женския футбол от 1921 г

След войната продължаващият успех на женския футбол се превръща в заплаха за играта на мъжете. Мачове от лигата между мъжки отбори не привличат толкова много публика и внимание. Въпреки че усилията за набиране на средства бяха добре дошли по време на войната (само Dick, Kerr Ladies събират еквивалента на милиони лири), популярното мнение е било, че е време жените да напуснат терените.

И така, през декември 1921 г. FA забранява на жените да играят и да използват терени и съоръжения на лигата. Забраната е била основана на твърдения за финансов скандал, но е показателно, че комисията не е могла да устои да изрази отвращението си от женската игра като цяло.

Забраната върху английския женски футбол не e вдигната от FA до 1971 г., дотогава са нанесени сериозни щети на спорта, което отнема поколения, за да се възстановят. В Англия не е съществувала напълно професионална женска футболна лига до 2018 г.

През Юли 2022 станахме свидетели на най-гледаното Евро за жени в историята. Рекордните 11,7 милиона души в Обединеното кралство изреваха на победата на Lionesses по телевизията и на стадиона и направиха цялата нация изключително горда.

На финала в неделя 31 Юли 2022 - Англия срещу Германия на Уембли се отчита най-високата посещаемост от всеки финал на Европейско първенство - мъже или жени.

Женския футбол в България

Началото на женския футбол в България е поставено в 80те години на 20 век и негов основател е Проф. Д-р Лъчезар Димитров. Женския футбол у нас налага все повече своята популярност и броя на новосформираните отбори се увеличава.

В онлайн магазина на R-Gol ще намерите професионално футболно оборудване, женски футболни екипи, футболни топки, футболни обувки, тренировъчни аксесоари и др.