0

23,4! Толкова бе средната възраст на националния отбор при загубата от Черна гора в Разград. Само ще отбележим, че по принцип след назначението на Младен Кръстаич България е в третият най-млад отбор в Европа и 18-и в света, като за изминалата година средната ни възраст е 23,5 години, т.е. - сега дори я сваляме. И тук идва въпросът - нужно ли е чак такова подмладяване?

Реално това, което прави Кръстаич, е да вземе младежкия национален отбор, да му сложи отпред Десподов и Делев. и да го хвърли срещу стари кучета като Стефан Ставич и Стеван Йоветич. В крайна сметка играят деца срещу мъже и резултатът е ясен и лесно предвидим.

За това прословуто подмладяване от няколко години говори президентът на Славия Венцеслав Стефанов. Няма лошо да играят млади момчета, но сляпото налагане им пречи и на тях самите. Ако продължим с този изключително млад отбор, ще сме записали 3 или 4 загуби до юни и всичко вече ще е свършило в квалификациите още преди те да са започнали. Защото ни предстоят гостуване днес в Будапеща, след това визита на изкуствения терен в Литва и домакинство на Сърбия в Разград.

И ако от тези 4 мача, в тази сравнително равностойна група, без отбори в нея като Франция, Англия и Испания, ние сме взели 1 точка, тоест хвърляме още едно поколение на боклука. Основният довод Младен Кръстаич да не вика по-опитни футболисти като Чочев, Георги Миланов, Тодор Неделев, Атанас Илиев и Георги Костадинов, е че били обременени заради лошите резултати в предишните квалификационни цикли. А какво ще стане с настоящите момчета, които ще бъдат сринати със земята от критики след толкова лошо начало? Ще ги изгубим и тях, защото ги хвърляме прекалено рано в огъня.

Германия започва новия си цикъл с 30-годишния централен нападател Никлас Фюлкрюг. Испания стартира с новия си треньор Луис де ла Фуенте с 33-годишния Начо, 35-годишния Яго Аспас и 32-годишния Хоселу, а световният вицешампион не вади от своя състав 32-годишния Гризман, при все цялото изключително талантливо поколение, което идва отдолу. Оливие Жиру, който е на 36 години, също е в отбора. Та всички тези толкова футболни страни правят плавния преход на промяната, а не като нас – махаме опитните и пускаме младите. Единственият ни футболист над 30 години е Спас Делев. Това за национален отбор е несериозно. Такива неща има само в тимчета от рода на Бахами и Индонезия, които са с най-ниска средна възраст в света.

Във всяка линия трябва да има по един опитен. Филип Кръстев, който сбърка при гола на Черна гора, направи подобно упражнение още два пъти, в които късметът го покри. Ако до него имаше опитен съотборник, той със сигурност щеше да му се скара и да му направи забележка в по-ранен етап, за да предотврати следващите проблеми. Но тук няма кой да го направи. С Ивайло Чочев до себе си Илия Груев ще играе много по-добре и по-спокойно, бъдете сигурни.

Но Кръстаич не слага голмайстора на първенството в плановете си. Колкото и тъжно да звучи, но без Тодор Неделев в нашия национален тим няма футболист, който да може да подава топката напред. А именно това отсъстваше срещу Черна гора – връзката между халфове и атака. И друго. Ние имаме изключително ниска средна височина. В последните минути срещу Черна гора играехме с центрирания, при положения, че на терена са Георги Русев, Ради Кирилов и Никола Илиев. Защо Кръстаич не помисли за план „Б“ - Атанас Илиев. Все пак нападателят на Черно море е вкарвал на европейския шампион Италия... Но явно и това не е довод.

В националния отбор трябва да играят футболистите във форма, без значение от тяхната възраст. Швеция разчита на 41-годишния Ибрахимович, а ние с лека ръка зачеркнахме футболисти, които дори още нямат 30 години, като Атанас Илиев и Ивайло Чочев. Човекът, който обаче взима решенията, е Младен Кръстаич. Но днес в Будапеща, ако играем пак така и изгубим, и през юни в Разград дойде Сърбия с цялата си плеада от звезди в атака, и пак паднем, той направо може да се качва в техния самолет и да се прибира в Белград, за да си гледа спокойно бизнеса със спиртни напитки.