0

Л евски продължава да трупа активи в Европа заради юношите си. За пореден път „сините“ влязоха в престижни класации заради тях в проучванията, направени от Футболната обсерватория в Швейцария. Те обхващат 12 141 играчи от 473 отбора, които се състезават в 31 от най-силните първенства в Европа. Тенденциите на континента (б.р. данните са до 21 октомври) показват, че отборите все по-малко разчитат на собствените си кадри и като цяло те продължават да бъдат под 20% от всички футболисти. И това не засяга само големите първенства с богатите клубове, но също така средното и ниското ниво, където попадаме ние.

На този фон Левски е сред белите лястовици, които продължават да дават шанс на млади футболисти и най-вечена  собствените си кадри. Макар и на „Герена“ да имат обясними причини, които им пречат да бъдат в крак с модата. Тимът зае последното място в топ 10 при най-младите отбори в Европа. „Сините“ са със средна възраст 23,39 години. Те са „по-зелени“ от клубове като Специя на Петър Христов и Фарул, които са пред тях в класацията, но причината за това е, че средната възраст на Левски се доближава повече до тази в Първа лига като цяло. При нас тя е 25,79 години. Другият роден тим, който е близо до топ 10 по този показател, е Ботев Вр, където средната възраст е 23,43 месеца. Най-младият отбор на континента е Нордсеаланд, но пък норвежците са класирани втори след Мариупол.

Причината е, че като цяло в Норвегия разчитат предимно на млади футболисти – 24,54 години средно. Иначе най-младото първенство е това на Словакия. В тази класация има само още един отбор от Петте големи лиги освен Специя – Щутгарт. Германците са една позиция пред палача си в Европа – Левски. Именно защото имат малко по-голяма разлика от тази на „сините“ със средната възраст в Бундеслигата. Трябва обаче да отбележим и друг факт, който не е в ползва на младите отбори. С изключение на Илвес, Черно море, Фарул и донякъде Левски нито един не е сред водещите в своето първенство. Напротив, повечето водят борба за оцеляване в групата и се движат близо до местата за изпадане. На „Герена“ обаче може да са доволни, че са в абсолютния топ 3 по друг показател – свои кадри, защото сред младите попадат Димитър Костадинов, Здравко Димитров, Хосе Кордоба и Христос Шелис, но нито един от тях не е бил част от школата на „Герена“. Въпреки това 59,1% от играчите, които тренира Станимир Стоилов, са свои рожби. Повече от Левски имат само Динамо Б и Жилина. При словаците, от които на „Герена“ имат лоши спомени в турнирите, 79,2% от играчите са израснали в клубната школа. При „червените кучета“ от Букурещ своите кадри са 65,5%. Левски обаче трябва да се гордее, защото изпреварва клубове като Атлетик Б и Реал Сосиедад, които заради баските си корени отделят доста сериозно внимание и грижи на академиите си. И в тази класация има още един роден тим – Черно море, чиято школа в последно време е една от най-продуктивните у нас и това, естествено, има отражение и в първия отбор. 

Разбира се, класацията за свои кадри има и анти такава – на отборите, които са пренебрегнали тотално юношите си. България е представена там от ЦСКА 1948. Да, „червените“ имат политика да привличат само родни футболисти, не жалят и средства за подобряването на ДЮШ, но са доста млад отбор и това няма как не даде отражение, защото все още не са извадили нищо от школата си, което да стигне до първия отбор. ЦСКА 1948 е в солидна компания – Йостерсунд, ХИФК Хелзинки, Серед (Слвк), Елче, Хетафе, Гранада, нидерландските Фортуна Ситард и Хераклес Алмело, които също нямат един свой кадър в редиците си. Топ 10 се допълва от Виктория П, където юношите възлизат на 4,2% от общата група.