0

С тотици привърженици на хърватския първодивизионен футболен отбор Хайдук Сплит влязоха снощи в брутални сблъсъци с полицията на магистрала край Загреб, което доведе до стрелба с бойни патрони и над 40 ареста.

Хърватският в. „Ютарни лист“ изтъква, че това е най-голямото нападение срещу хърватската полиция досега, участниците са заплашени с дълги години затвор.

Местните медии съобщават за двама ранени ултраси от Хайдук и десетина пострадали полицаи. Полицията е прибягнала до употреба на огнестрелно оръжие, за да отблъсне бесните запалянковци.

Всичко тръгна от последния мач за сезона, който Хайдук загуби с 1:3 от шампиона Динамо Загреб. Феновете от Сплит не бяха допуснати да внесат знамена на стадион "Максимир" и останаха да протестират отвън. 

Новинарският портал "Индекс" (Index) съобщи, че близо 2000 фенове на Хайдук, които са пътували до хърватската столица за мача с Динамо, не са присъствали, защото полицията не им е позволила да внесат знамената си. 

На връщане към Сплит ескортираните от полицията автобуси с привърженици на Хайдук спрели на бензиностанция на магистрала А1 на 30 км югозападно от Загреб. 

Тогава, според „Ютарни лист“, група фенове с маски по лицата и палки в ръце се отправят към микробус, превозващ няколко полицаи. Споменава се също, без официално потвърждение, че те са хвърлили факла във возилото.

Така или иначе полицаите започнаха да се защитават от нападението си с огнестрелно оръжие. Членове на сплитската агитка „Торсида“ блокирали магистралата и не се подчинили на призивите на полицията да се разпръснат. Тогава полицаите използвали бойни патрони и други средства, за да отблъснат феновете, информира АП, като се позовава на хърватските власти.

Смята се, че двама запалянковци са били улучени от куршуми, но никой от ранените, включително полицаите, не е в животозастрашаващо състояние, съобщиха от хърватската полиция.

Единият фен е бил улучен от куршум в областта на ребрата, другият е прострелян в коляното.

Срещу задържаните се води наказателно производство по подозрение за престъпление предизвикване на безредици, за което законът заплашва лишаване от свобода до три години, а за по-тежката форма - до пет години затвор. Възможно е обаче в крайна сметка лица да бъдат докладвани за някои тежки престъпления, извършени срещу полицаи.