0

Днес Уелс посреща Украйна в световна квалификация с надеждата да се класира на финали за първи път от 64 години. Като оставим настрана обстоятелствата около гостите, които определено им дават отлични шансове да стигнат, то и „драконите“ имат добре подплатени чисто футболни аргументи. Дали те ще са достатъчни?! Ако се съди от историята, то те трябва да вземат куп други фактори и детайли, които са ги спирали от участие на финали. Ето как и защо Уелс не успя да мине през ситото на 19 поредни квалификации след Мондиал'58.

Мондиал'62

(мениджър Джими Мърфи, съперник Испания)

Първоначално Уелс е в група с Австрия и Дания, които се отказват от участие. Така се налага изиграването на плейоф в два мача с Испания, а след това следва и бараж с тим от Африка. За зла участ Уелс е без двете си най-големи звезди за мачовете с „фуриите“ - Джон Чарлз не е освободен от Ювентус, а Клиф Джоунс от Тотнъм е контузен. Първият мач на „Ниниън Парк“ завършва 2:1 за Испания с победен гол на легеднарния Алфредо ди Стефано 12 минути преди края. На реванша на „Бернабеу“ Уелс стига само до 1:1 и слуша финалите в Чили по радиото.

Мондиал'66

(мениджър Дейв Боуън, съперници Дания, Гърция и СССР)

Тук всичко се обърква от самото начало със загуба от тогава слабия тим на Гърция като домакин. След това участието се превръща в комедия. При едно от гостуванията нападателят Олчърч е оставен в безмитния магазин на летището, а за друго Клиф Джоунс си забравя бутонките.

Мондиал'70

(мениджър Дейв Боуън, съперници ГДР, Италия)

И тук Уелс се прочува със срамни изцепки. Крилото Джил Рийдс отпада за двете гостувания, защото полетите са препълнени с „куфари“, а съветници към асоциацията отказват да отстъпят местата си. Уелс завършва цикъла логично с 0 точки с оглед силните съперници.

Мондиал'74

(мениджър Дейв Боуън, съперници Англия и Полша)

Това са първите квалификации след тези за Мондиал'58, в които Уелс е агонизиращо близо до класиране, но се проваля. Тимът записва реми на „Уембли“ и бие Полша като домакин. Така гостуването в Катовице на „дружина полска“ се превръща във финал за първото място. Нападателят Тревор Хоки си забравя международния паспорт при заминаването на тима и пристига часове преди мача. Там нещастията за него продължават и той става първият национал, който получава червен картон. Уелс губи с 0:3 и Полша се класира напред.

Мондиал'78

(мениджър Майк Смит, съперници ЧССР, Шотландия)

Уелс стартира отлично с 3:0 в Рексъм над действащия тогава европейски шампион Чехословакия. Развитието на групата дава шанс на Уелс да се класира при победа кат домакин над Шотландия и избягване на загуба с три гола при гостуването на ЧССР. Заради ограниченията за броя на феновете и малките капацитети на „Ниниън Парк“ и „Рейскорс Граунд“ от асоциацията на Уелс решават да домакинстват на „Анфийлд Роуд“ в Ливърпул. Група грешка. Тартан Арми буквално превзема Мърсисайд и превръщат стадиона във втори „Хемпдън Парк“. Шотландия бие с 2:0 след скандална дузпа на Дон Масън и гол на Кени Далглиш. След това Уелс пада и в Чехословакия и завършва на последното място.

Мондиал'82

(мениджър Майк Ингланд, съперници ЧССР, Исландия, Турция и СССР)

В историята на националния отбор на Уелс има много драми, издънки и какво ли не, но в тези квалификации може би е черешката на тортата. Уелс нанизва 4 поредни победи на старта и стига до важно реми в домакинството на СССР. Така „драконите“ се нуждаят от победа и равен в последните си 3 мача, за да се класират. Загубата с 0:2 в Прага срещу ЧССР е приема без драми, защото предстои домакинство на тоталния аутсайдер Исландия. На „Веч Фийлд“ Роби Джеймс дава преднина на Уелс и точно преди почивката осветлението спира. Импулсът в играта на домакините изчезва, а Исландия сензационно заличава на два пъти пасив от един гол и стига до 2:2. Ден преди мача халфът на Уелс Мики Томас се появява в местен вестник с маска на шимпанзе, като казва, че неговият тим направи съперника си на маймуни, но така повече мотивира съперника. Месец по-късно шегата става болезнен кошмар със загуба с 0:3 от СССР в Тбилиси. Надеждата на Уелс е СССР да бие в последния си мач ЧССР, но двете социалистически страни въртят 1:1 и се класират за Испания.

Мондиал'86

(мениджър Майк Ингланд, съперници Исландия, Испания и Шотландия)

И в тези квалификациите драмата е сериозна. Уелс се нуждае от победа в последния си мач срещу Шотландия, за да се класира за плейофа срещу Австралия. На „Ниниън Парк“ всичко започва отлично с ранен гол на Марк Хюз. Както и за световното 8 години по-рано, и този път има дузпа за игра с ръка за съперника, която е реализирана от Дейви Купър и мачът завършва 1:1.

Мондиал'90

(мениджър Тери Йорат, съперници Финландия, Нидерландия и ФРГ)

Срещу действащия европейски шампион Нидерландия и бъдещия световен първенец ФРГ „драконите“ нямат никакъв шанс и дори завършва на последно място.

Четете цялата разработка в "Мач Телеграф"