0

П окрай последните информации около нападателя на Борусия Дортмунд Юсуфа Мукоко, за пореден път актуална стана проверката на възрастта на футболистите.

Още през 2009 година ФИФА въведе биологически тестове, но вече 14 лета машинациите не спират.

Всъщност последният огромен скандал е от началото на тази година от юношеската Купа на Африка, когато се оказа, че цели 57 играчи от Камерун и ДР Конго са се провали на тестовете за възрастта.

В какво се състоят всъщност тези тестове и защото измамите все още са възможни?

При изследването на костите се използва магнитно-резонансна томография (МРТ), при която се проверя техния растеж. До 2009 година ФИФА проверяваше футболистите само по документи, като признаваше, че системата е крайно уязвима на манипулации. 

Централата обаче не можеше да намери дълго време алтернативни начини на проверка. Работата по новите методи започна още през 2003 година, след като ФИФА бе залята от стотици въпроси за възрастта на играчи от куп национални асоциации. Тя взе за основа подхода на педиатрите и съдебните експерти. При него се изследва зоната на растеж в края на тръбните кости. Ако има такъв, то пред вас е дете. Ако няма, то става въпрос вече за възрастен човек. Първоначално тези тестове се правеха с рентген, но заради радиационното облъчване и опасения за здравето на играчите ФИФА ги прекрати и започна да използва МРТ, която бе относителна нова технология.

Така ФИФА започна да прави огромна база данни чрез сканиране костите и китките на играчи от различен етнически произход на възраст от 14 до 19 години и стигна до следния извод – ако 99% от епифизната пластина е затворена, то възрастта е над 17 години. Създадена бе скала от 6 нива в зависимост от костните сраствания, която да доказва точната възраст (б. р. - виж карето). Ако тестваните играчи попадат в първите 5 нива, то получават право да играят в първенствата на ФИФА за 17-годишни. Един от авторите на методологията на ФИФА Иржи Дворжак твърди, че нейната точност е 99 процента, но пък от МОК смятат, че по-надеждно е сканирането на целия скелет на младите футболисти.

Наскоро камерунският журналист Ангу Лесли разказа за „Дъ Атлетик“ за един играч, който е влизал само в последните точки на скалата на ФИФА, но въпреки това е участвал в международни турнири.

Има и други алтернативи на МРТ – ултразвукова диагностика, анализ на кръвта, но въпреки това има начини да се влияе на проверките. Бедността, непрозрачността на спорта, особеностите на скаутската система и други подобни фактори излагат на показ пробойните на методологията на ФИФА.

Изследването с МРТ бе използвано за първи път през 2009 година на световното за юноши до 17-г в Нигерия. По принцип именно в тази възрастова група са възможни най-много машинации. Причината е, че играчи над 17-18 години от други континенти вече не са привлекателни за европейските клубове. Примери за измами има на всички континенти, но най-много са в Африка.

Самите африканци признават, че проблемът е масов и е свързан с ниското жизнено ниво на континента. По данни на ООН на Черния континент живеят 579 милиона в условията на многомерна бедност (под 1,9 долара на човек на ден).

За местните футболисти е въпрос на оцеляване да отидат в богати клубове. Несъвършената система за издаване на документи за самоличност също допринася за измамите. 

Да се върнем към скандала на Купата на Африка за юноши от началото на годината.

Първоначално за тестове бяха извикани 30 играчи на Камерун, като 21 от тях не го минаха. Последва второ тестване, при което още 11 футболисти се провалиха. При ДР Конго от 40 тествани се оказа, че 25 са над разрешената възраст. От 15-те, които са издържали теста, само 5 са били с изрядни административни формалности. На същия турнир бяха уличени още играчи на Нигерия, Кот д'Ивоар и Конго. През 2022 година две футболистки на Гана U17 бяха уличени на световното. 

Кения разпусна юношеския си национален тим

През 2003 година правителството на Кения разпусна юношеския национален тим заради фалшиви рождени дати. През далечната вече 1989 година пък бе разкрито, че на олимпиадата в Сеул месеци по-рано рождените дати на трима нигерийци са различни от тези, които те са използвали в предишни турнири.

Има шашми и на други континенти. През 2018 година 16-годишният Гурав Мукхи стана най-младият голмайстор в историята на индийската Суперлига, но след това стана ясно, че той всъщност е на 21.

Нарушенията са в страни, в които няма прозрачност на документите в детско-юношеския спорт и няма проверки на всички възможни възрастови нива.

Според „Ройтерс“ има сериозни измами и в друго спортове, които са смятани за държавни приоритети в съответните страни – крикет, вдигане на тежести, бадминтон, лека атлетика, бокс и гимнастика. За тези страни са важни резултатите, а не самото развитие на спорта. Така например през 2009 година в Китай преди Азиатските бяха изследвани 15 000 млади спортисти, като се оказа, че 3 000 са с фалшиви документи.

СКАЛАТА НА ФИФА

1. Без сливане на костите
2. Ранно сливане
3. Сливане на по-малко от 50% от площта на напречното сечение на радиуса
4. Сливане на повече от 50% от площта на напречното сечение на радиуса
5. Остатъчна пластина по-малка от 5 милиметра на който и да е участък
6. Пълно сливане на костите

Заб: Ако изследванията на играчите покриват първите 5 точки, то той получава право да участва на съответните турнири на ФИФА.