0

О т прозореца ми в Тингри се открива страхотна гледка към гигантите Еверест и Чо Ойю, но първата ми цел е джуджето Шиша Пангма. Тръгваме към базовия лагер утре рано сутринта.

Това написа Боян Петров на 16 април 2018-а, а на 3 май бе забелязан за последен път, преди да изчезне при опит за изкачване на най-ниския от осемхилядниците. В последните дни завинаги в ледените прегръдки на хималайския връх останаха двама елитни шерпи - Мингмар и Тенджен (Лама). Под лавината, паднала на 7600 м, смъртта си намериха и американките Анна Гуту (с водач Мингмар) и Джина Мари Рзусидло (с Тенджен). Двете бяха в надпревара коя ще стане първата жена от САЩ, осъществила Хималайската корона.

Шиша Пангма (8027 м) е единственият, който се намира изцяло на територията на Тибет - само на 5 км от границата с Непал. На тибетски името му означава "Планина на пасищата" или "Хребет над тревистата равнина", а на китайски - лошо време или суров климат, Върхът обаче е покрит с вечни снегове и ледове и е един от най-опасните за изкачване. Освен това има две най-високи точки - Централен и Главен, свързани с остър ръб. Това е и най-смъртоносното място и много алпинисти спират при достигането на Централния връх. При добра аклиматизация и хубаво време изкачването не е проблемно, но при буря и снеговалеж ставало опасно. В подхода към връхната точка алпинистите трябва се катерят или по скали, или по снежни полета, които са лавиноопасни. Статистиката сочи, че най-често инциденти тук се случват при падане на лавина. По-малко са случаите на попаднали в цепнатина.

По политически причини Шиша Пангма дълго е бил затворен за чужденци и затова е последният изкачен осемхилядник. На 2 май 1964-а за първи път на него стъпват китайци, които не са използвали кислород.

През следващите 16 г. експедициите отново са забранени, а Петров става 31-вата жертва от 1983 г. насам на върха, който трябваше да е 12-ият осемхилядник във впечатляващата му колекция. За последно популярният зоолог и спелеолог бе видян от унгарския алпинист Давид Клайн, който го забелязал с бинокъл да се придвижва към лагер 3 на 7400 м. Боян направил опит за щурм въпреки рязкото влошаване на времето, което спряло останалите момчета и те се върнали в базовия лагер.

След 2-седмични безпрецедентни усилия от китайска страна спасителната акция беше прекратена, а върхът затворен за дълго време. Заради инцидента с 45-годишния Петров беше въведено задължително изискване алпинистите да използват услугите на шерпи.

Първият човек, който стигна до Шиша Пангма след Боян, беше Нирмал Пурджа - на 29 октомври 2019, където осъществи рекорда си. Той записа на сметката си 14-те осемхилядника за 6 месеца и 6 дни, но много от тях изкачи с изкуствен кислород. Сега Нимс се завърна на Шиша Пангма и той трябваше да е последният му връх над 8000 м, на който стъпва без кислород и общо 44-ият му осемхилядник!

Моментът на триумф обаче беше заместен от трагедията с неговите колеги шерпи и с приятелката му Анна Гуту, в чието издирване Нирмал се включи заедно с Мингма Джи, участник в първото зимно изкачване на К2 през 2021 г. “Мингмар - скъпи мой братко, мой извор на сила, мое семейство, ще ни липсваш много. Загубата ти е много тежка за мен, сърцето ми продължава да плаче, не мога да спра да мисля за теб. Никой никога няма да заеме мястото ти. Докато съм жив, обещавам, че ще се грижа за семейство ти”, написа Пурджа.

С топли думи 40-годишният Нимс се обърна и към Анна, която е родена в Одеска област, но има и американско гражданство. „Твоят талант беше вдъхновение. Твоето наследство винаги ще бъде като на един от най-силните и най-добри алпинисти - ти блестиш ярко над върховете. Бяхме на една и съща планина, на един и същи връх - съжалявам, че не можах да те спася. Сестро, ще живееш в спомените ми, докато съм жив. Ти показа прекрасно положително въздействие върху непалската общност - чрез даренията си за децата даде по-добро образование в средното училище Кумджун и събра хиляди, за да помогнеш на селското училище в Лапрак. Ти оставяш след себе си талант и доброта“.

32-годишната Гуту, която изкачи 13-те си осемхилядника за по-малко от 6 месеца и взе Еверест и Лхоце за по-малко от 24 часа, се оказа и близка на руската тв водеща и модел Виктория Боня. През 2019-а красавицата имаше връзка с Григор Димитров, а миналия октомври атакува Манаслу (8163 м), но щурмът й бе прекратен заради лавина. “Анечка, мое зайче, ти вече си ангел! Винаги ще помня нашите срещи и нощувки в палатката. Благодаря ти, че беше в моя живот, дори само за година, но тя беше прекрасна, имайки те като приятел“, разчувства се Боня.

Колкото до Тенджен шерпа, по-рано тази година той постави световен рекорд, като изкачи всичките 14 върха над 8000 м само за 92 дни заедно с Кристин Харила. В социалните мрежи норвежката се прости с Тенджен, като призна, че не си е представяла, че един ден ще напише такива думи: „Лама, ти завинаги ще бъдеш за мен самата дефиниция на човешката доброта. Ти се гордееше, че си шерп и твоята страст към планините ме вдъхновяваше отново и отново. В планината ти беше толкова уверен, толкова добре осведомен. Ти беше едно цяло с планините, беше си вкъщи и така любезно ме покани да вляза“.

Прощалното послание на 37-годишната Харила завършва така: „Често говорихме за семейството. Споделяхме едни и същи ценности. Любовта към съпругата ти и двете ти момчета блестеше в очите ти, когато ми споделяше плановете ви за бъдещето. Искаше момчетата ти да учат, да видят света. В продължение на 92 дни споделяхме всичко: супа с фиде, сушена риба, кола, топлина, смях и мечти. Доверих ти живота си и ти ми довери своя. Сега имам чувството, че част от мен я няма. Остана само болката, като дълбок нож, забит в сърцето ми. Малка утеха за мен е да знам, че ни напусна, докато правеше това, което обичаше и в което беше изключително добър“.

Аздреева кани ентусиасти до базов лагер на Еверест

Силвия Аздреева се готви за следващото предизвикателство, след като през лятото стана първата българка, стъпила на К2 (8611 м). Тогава тя стори това заедно с прочутия Мингма Давид шерпа. През май 2022-ра Силвия изкачи само в рамките на 48 часа Еверест и Лхотце също с компанията на Мингма и Нирмал Пурджа.

Във Фейсбук Силвия се обърна към приятелите си: „Все повече хора се свързват с мен с желанието да изживеят незабравимо приключение и да достигнат до базовия лагер на Еверест (5364 м) през пролетта на 2024-та, водени от мен съвместно със сертифициран местен непалски екип. Тъй като планините са най-голямата ми страст, би било чудесно да споделя тази любов с хора, които са готови да потеглят с мен към пътешествието на живота си! Все още няма фиксирани цени или точни дати. При висок интерес от ваша страна ще уточня всичко това възможно най-скоро”.