0

М инистърът на младежта и спорта Димитър Илиев беше специален гост в сутрешния блок на БНТ "Денят започва", в който той говори по редица теми, свързани със спортовете у нас, както още и за средствата, които са били отпуснати на родните атлети за тяхната подготовка по време на олимпийската 2024-а година.

"В момента ние имаме важна работа, а именно да подсигурим хората да могат да спортуват, защото остават само няколко месеца до Олимпиадата. Това е най-голямото и важно събитие, което всички очакваме вече четвърта година. Винаги, когато съм работел нещо, аз го правя с удоволствие, желание и с опит за максимален принос към тези, които го правят, защото това осмисля твоята работа", коментира Димитър Илиев.

Бившият автомобилен състезател засегна и казуса с корупционния скандал в спортното министерство, в който беше въвлечен синът на треньора на националния отбор по вдигане на тежести Иван Иванов, както и за проблемите във федерацията по щанги, за които сподели световният ни рекордьор Карлос Насар.

"В момента върви разследване по казуса. Това е изключително неприятен случай. Явно в ММС е имало човек, който е бил готов да влезе в подобна схема и това е тревожно. Хубавото е, че той беше заловен, което показа, че всеки, решил да се полакоми, ще бъде хванат и ще трябва да отговаря за действията си. Корупцията е нещо, за което ние слушаме непрестанно, но рядко виждаме реалните резултати от него. Аз от ден 1 съм против корупционните скандали в България. Хубаво е, че всичко това се случи, защото всички останали в спортното министерство вече знаят, че ние ще бъдем безкомпромисни при подобни казуси. Аз не мога да си представя, че парите, които са били отпуснати за спорт, няма да стигнат по предназначение, а за някакви други цели", заяви Илиев.

"Връзката състезател-треньор се гради на много лични отношения. Не съм гледал интервюто на Карлос Насар и не знам за какъв натиск става въпрос. Спортът по принцип не е лесна работа. Спортът означава лишения, болка, отдаденост. Надявам се да няма лобистки интереси, защото така не се дава шанс на най-добрия да излезе на предна линия", допълни той.

Министърът на младежта и спорта говори още и за идеята на спортното ведомство да направи прозрачни всички средства, отпуснати на спортистите, като разкри и малко повече детайли около финансирането на българските атлети с квоти за Париж 2024, както и за състоянието на спортните бази у нас.

"Основните принципи на закона за физическото възпитание и спорта са публичност, прозрачност и защита на обществения интерес. Ще направим прозрачни абсолютно всички средства, с които държавата финансира спортисти, федерации и т.н. За мен това трябва да се знае, тъй като тези пари все пак идват от данъците на хората. Много ме боли, когато даден родител идва при мен и ми казва: "Моето дете е в националния отбор, но защо тогава държавата не го финансира". Това е абсолютно невярно. Държавата финансира всеки един национален отбор, а за тимовете от олимпийските спортове отпуснатите средства са много добри", коментира ръководителят на ММС.

"Олимпийските спортисти ще разполагат с повече средства в сравнение с миналата година. Програмите вече стартираха в срок, като средствата за подготовка на спортистите се вдигнаха с 27%. Това са месечни лични средства за тези хора, за да се готвят. Освен това се финансират лагери, възстановяване и материално-техническа база. Абсолютно невярно е, че държавата не прави нищо за спортистите. По света няма нито една държава, която да поеме всичко на 100%. Това е невъзможно. Базата ни е определено не е добре. Има места, които са в добро състояние, но има и такива, които са в негодно състояние. Проблемът е, че от край време е объркан механизмът за финансиране на спортните бази. Причината е, че тези бази се намират в търговски дружества, докато спортът има социална дейност. Получава се така, че тези бази биват отдавани под наем, който отделните федерации могат да си позволят, но така базите не могат да генерират печалба, с която да се поддържат или да се изграждат нови съоръжения. В другите държави проблемът е решен по следния начин - спортните бази са собственост на общините и те ги разпределят на различните спортове", сподели още многократният рали шампион на България.

Запитан накрая дали има изглед България скоро да има нов национален стадион, спортният министър Димитър Илиев отговори така: "За всяка една стъпка трябва време и хоризонт, а ако си спомняте в началото на разговора ме попитахте дали ще остана след ротацията, така че нека да видим какво ще стане".

Източник bntnews.bg