0

Р ъководствата на двете български шахматни федерации – БСФШ (призната международно от ФИДЕ и ЕШС) и БФШ 2022, която пък има национален лиценз, се събраха в Министерството на младежта от спорта по покана на министър Димитър Илиев. Техните шефове - гросмайстор Милен Василев (БСФШ) и доц. Венета Петкова (БФШ 2022) изразиха позициите си по темата за евентуално обединени. Стана ясно, че по-нататъшните стъпки зависят от развоя на съдебните дела, които те водят.

Председателят на Българската спортна федерация по шахмат гросмайстор Милен Василев каза, че членството на управляваната от него организация в Международната шахматна федерация (ФИДЕ) и в Европейския шахматен съюз (ЕШС) е един от малкото успехи на българския шахмат в последните години и той не може и не трябва да бъде рискуван.

Това Василев заяви след срещата с председателя на Българската федерация по шахмат 2022 Венета Петкова в Министерството на младежта спорта, организирана от министър Димитър Илиев в търсене на решение за обединение на шахматната общност в страната.

В момента двете федерации водят дела, с които да докажат, че трябва да администрират играта с белите и черните фигури. 

БСФШ има международно признание с членството си във ФИДЕ и ЕСШ, докато БФШ 2022 е националният орган, който има лиценз, издаден от ММС.

"Проблемите в шахмата са много дълбоки, но те не са свързани с его. В момента единственото нещо като успех, което трябва да пазим, е членството ни в световната и в европейската федерация. 

Повярвайте ми, това не е толкова лесно. След толкова години, в които не бяхме членове на ЕШС, сега сме приети. 

Но в момента рискуваме всичко това. Много е опасно. Нека не прибързваме. 

Знам, че страстите са много нагорещени, но трябва да помислим. Това трябва да го запазим по всякакъв възможен начин. 

Притеснявам се, че може да стана така, че да загубим това, което имаме, и накрая само ще се събираме в министерството, за да си говорим какво ще правим в България", заяви Василев.

"Не мога да се съглася с думите на доц. Петкова, че сме в категоричен цугцванг. Трудно е да се определи. 

От БФШ 2022 казаха, че скоро очакват решение на (Спортния арбитражен съд) съда в Лозана, но нека да припомня, че и техният лиценз се оспорва в съда. Очакваме решение всеки момент. Какво ще стане, ако съдът излезе и каже, че лицензът на БФШ 2022 не е издаден законно? Не можем да рискуваме да се обединим под шапката на тази федерация", завърши Милен Василев.

Избраната за председател на Българска федерация по шахмат 2022 доц. д-р Венета Петкова заяви, че българският шахмат се намира в цугцванг (цугцванг е термин в шахмата, с който се обяснява, че всеки следващ ход води до влошаване на ситуацията и в крайна сметка загуба за този, който е на ред да мести фигурите си).

"Ние от БФШ 2022 сме декларирали нееднократно, че сме готови и имаме желание за обединение при една равнопоставеност, при излъчване на ясни правила за администриране на държавния спортен календар - националните първенства и международните, с ясни правила и регламентираност. 

Предложили сме съпредседателство на г-н Василев, разбира се одобрено от клубовете на едно общо събрание", каза Петкова пред журналисти.

"Вие сте добре запознати със ситуацията в международен план и за това, че ние като лицензирана федерация не бяхме допуснати да кандидатстваме за членство във ФИДЕ и ЕШС. 

Ние като ръководство на БФШ 2022 сме длъжни да защитаваме интересите на клубовете, които са ни избрали. 

Като продължение на това ние бяхме длъжни да заведем иск в Спортния арбитражен съд в Лозана, за да докажем ние, с изрядните документи, не бяхме допуснати до разглеждане на дневния ред без каквото и да било основание. 

Нашите документи не бяха приети. Именно затова ние направихме отстъпки. Ние имаме желание за обединение в една обща структура, вливане на двете организации, но с равнопоставеност. 

Желанието на г-н Василев не е това - не го чух, не го разбрах и затова решихме да сформираме работни групи, с които да продължим диалога в търсене на най-доброто решение. 

В крайна сметка вярвам, че и двете страни сме на едно мнение, че шахматът в България трябва да се развива, трябва да дадем път на младите таланти и на подрастващото поколение, но трябва да съхраним елитните състезатели, да инвестираме в тях и да им дадем спокойствието да представят страна по най-добрия начин на предстоящите турнири. 

Апелирам към г-н Василев и към БСФШ да преосмислят решението си, да потърстят възможността за това обединение, което всички клубове чакат и търсят, за да имат спокойствие да работят и да развиват шахмата в България. Но в момента сме в категоричен цугцванг", завърши Петкова.