0

П рез миналия уикенд четири момчета накараха България да се гордее с успехите в спорт, който е запазена територия за алпийските нации.

Страната ни завърши на първо място в класирането по медали на световното първенство по сноуборд за юноши и девойки в Банско. „Мила Родино“ звуча на Бъндеришка поляна в чест на 18-годишните таланти Тервел Замфиров и Петър Гергьовски. Александър Кръшняк добави два сребърни медала, а отличното представяне на нашите се затвърди от четвъртите места на Гергьовски и Кристиан Георгиев. И в двете дисциплини при юношите българите допуснаха по един германец и австриец на полуфиналите, а усещането бе, че няма да оставят друг да стъпи най-високо на почетната стълбичката. Най-хубаво обаче бе да се види искрената радост на момчетата, когато отличие печелеше някой от съотборниците им, а останалите бързаха да излязат на финала, да го прегърнат и да изживеят триумфа заедно.

БФСки

Сила

„Това, че сме отбор ни е най-голямата сила. Тренираме в страхотна приятелска атмосфера. Има го спортния хъс между нас, състезаваме се, гледаме един от друг, даваме си съвети. Когато средата е толкова конкурентна, ти даваш всичко от себе си, вдъхновяваш се, виждаш, че е възможно, коментира Тервел Замфиров, който стана световен шампион в паралелния гигантски слалом.

„Чувството е страхотно, защото сме постигнали цел, която сме си поставили още от деца. Целият отбор сме много отдадени. Никога не се отказваме, ставаме, падаме и пак ставаме, докато не направим нещата така, както трябва. Това е световно за юноши и знаем, че е просто междинна спирка по пътя към големия спорт и влизането при мъжете. Изпитваме едно голямо удовлетворение, чувството е неописуемо да постигнем успеха пред родна публика. Всички сме безкрайно мотивирани да продължаваме по правилния път“, каза още софиянецът.

Вдъхновение

Естествено, голямото вдъхновение на момчетата е най-добрият български сноубордист Радослав Янков. Точно пред погледа на своя съгражданин и съотборник в Амер Спортс Петър Гергьовски стигна до златото на писта „Томба“.

„Преди да се кача нагоре за големия финал, ми каза да си направя карането и да не мисля за медали и класирането. Радвам се, че моят идол в спорта видя най-голямата победа в кариерата ми до момента.

Първият ми досег до Радо Янков беше преди 4 г. Започнах да задобрявам и трябваше да сменя екипировката. Даде ми пластина и бордове и общо взето оттогава ми помага“, разкри младият чепеларец.

„За мен Радо винаги е бил идол, мотиватор, ментор и ми е помагал за всичко, от което съм имал нужда. От малък съм го гледал, възхищавал съм му се. Фен съм му. При първите тренировки с него бях адски развълнуван, показа ми някои неща, нагласи ми автоматите на какви ъгли да бъдат и т.н. Адски много ми е помогнал и като мотивация, и като вдъхновение и дори пряко като съвети за подготвянето на дъските, как да тренирам и да се отнасям психически към състезанията. За мен той е много голям човек“, добави Замфиров.

БФСки

Броени дни след като стана световен шампион, младежът победи Янков във финала на паралелния слалом на държавното първенство, но стои здраво стъпил на земята.

„Разбира се, че съм щастлив. В случая обаче той беше болен. Тази победа значи много за мен, но в никакъв случай не искам да се изтъквам, защото уважението ми към този човек е огромно. Все пак успехът показва напредъка на отбора ни и пътят, който сме изминали този сезон. Благословени сме с шанса да се конкурираме с една от звездите в мъжкия спорт“.

Мотори

Общото между Тервел, Петър, Александър и Кристиан е, че от най-ранна възраст се качват в планината, където първоначално започват да карат алпийски ски. Впоследствие момчетата се занимават и с други спортове, преди да открият, че сноубордът е тяхната голяма страст. Това не им пречи да са запалени по екстремните изживявания. През лятото Гергьовски играе волейбол, кара мотори и обича да изкачва планинските върхове. Георгиев се увлича по кайтсърфа и уиндсърфа, а Кръшняк по кросовите мотори и планинското колоездене. Замфиров пък признава, че през съзнателния си живот няма ден без тренировка. Харесва бойните спортове, като има кафяв колан по джудо, а в момента се занимава с жиу-жицу. Голям любител е на екстремните спортове. Състезава се на мотокрос, кара ендуро, а през лятото – кайтсърф и уиндсърф.

„Всичко това много ми помага на пистата – с кординация, издръжливост, психика“, категоричен е Тервел.

Именно неговият баща – Анатолий Замфиров, е в основата на успеха на младите ни сноубордисти, като ги подготвя в СК Юлен и юношеския национален отбор. Специалистът има още 7 деца, като някои от тях вече са поели по пътя на баткото Тервел.

Успехът на Гергьовски също не е случаен. Той започва със сноуборда при първия треньор на Радо в Чепеларе – Васил Милчев.

Впечатляващо

Самият Янков оценява най-високо постигнатото от четиримата.

„Наистина се представиха впечатляващо. Радващото е, че първенството се проведе в Банско и мисля, че това им даде допълнително предимство. Докъде могат да стигнат зависи изцяло от тях. Те вече са на достатъчно високо ниво при юношите. При мъжете обаче нещата са съвсем различни. Въпросът е да задържат подхода си и да тренират все повече, защото конкуренцията се увеличава с всяка изминала година. Ако са живи и здрави, имат подкрепа и са целенасочени и търпеливи, мисля, че могат да постигнат много. Големият им плюс е, че има силна конкуренция между тях. Когато аз пробивах, не винаги имаше с кого да тренирам. При тях е постоянно борба, което ги развива“, отчете носителят на Световната купа за 2016 г.

Асът на България в сноуборда може да е спокоен – има таланти, които е вдъхновил и са тръгнали по неговия път към върха. Тези отдадени на спорта момчета показаха в Банско, че с много труд и упоритост мечтата им може да стане реалност и един ден да карат рамо до рамо с техния идол сред най-добрите.

Училище

Освен добри спортисти, най-добрите ни сноубордисти при юношите залягат здраво над учебниците. Кръшняк завърши 91-ва немска езикова гимназия, което има славата на едно от най-елитните училища в София. В момента той се подготвя за кандидатстуденски изпити в Техническия университет. Съдбата на Замфиров и Георгиев пък е здраво преплетена. Те са не само съотборници, но и живеят в един вход. Сноубордистите са съученици в Националната природо-математическа гимназия, профил биология и химия и естествено седят на един чин. Тази година завършват, а идеята им е да продължат заедно в Лесо-техническия университет, където да следват ветеринарна медицина. Гергьовски има още една година в Професионалната гимназия по селско и горско стопанство и туризъм в Чепеларе, със специалност „Мехатроника“.