0

Р екордните 600 хиляди души ще могат да присъстват на церемонията по откриването на Летните олимпийски игри през 2024 година в Париж. Това съобщи по време на сесия на Международния олимпийски комитет (МОК) ръководителят на организационния комитет Тони Естанге.

На заседанието беше представена концепцията за провеждането на церемонията по откриването на Игрите, която се планира не на стадион, а в центъра на френската столица.

"Надявам се, че 600 хиляди зрители ще могат да гледат церемонията по откриването, което е десет пъти повече, отколкото обикновено има присъстващи на стадиона", каза Естанге.

Той добави, че пандемията на коронавирус и ситуацията в Украйна се отразяват негативно на подготовката.

"Кризата, причинена от КОВИД-19 и ситуацията в Украйна, причини големи смущения в подготовката за Игрите. Но можете да разчитате на нас, че ще организираме страхотна олимпиада и съм сигурен, че ще намерим изход заедно. Няма да отстъпим от целите си", подчерта Естанге.

Олимпийските игри в Париж ще се проведат от 26 юли до 11 август 2024 година.

Спортистите и официални лица, които изразяват подкрепа към руската инвазия в Украйна, могат да бъдат изправени пред санкции от Международния олимпийски комитет (МОК), заяви президентът на организацията Томас Бах.

По време на 139-та сесия на МОК Бах добави, че е наясно, че според руското законодателство противопоставянето на войната може да доведе до лишаване от свобода до 15 години, но настоя, че "при такива обстоятелства мълчанието само по себе си може да бъде послание".

Бах подчерта санкциите, които вече са наложени от Международните федерации по плуване и гимнастика срещу руснаците Евгений Рилов и Иван Куляк заради провоенни послания.

Президентът на МОК защити твърдата позиция срещу Русия и Беларус веднага след началото на инвазията на 24 февруари, а много спортни организации последваха препоръката да забранят на спортисти и официални лица от двете страни да участват в международни състезания.

Бах заяви, че МОК трябва да действа бързо, защото "беше очевидно, че правителствата искат да решат кой може да участва и в кои международни състезания", което би създало опасен прецедент.

"Днес това са Русия и Беларус, но ако не предприемем действия, утре ще бъде правителството от страна А, което не иска да участват спортисти от страна Б. Или правителство В, изискващо своите спортисти да не се състезават срещу спортисти от страна Д и т.н. и така нататък", каза той.

"Това би било ситуация, която противоречи на всички принципи, на които се основаваме. Ако е в ръцете на политиците да решават кой може да участва в кое състезание, тогава недискриминационната основа на нашата глобална спортна система е изчезнала. Това би означавало пълна политизация на спорта. Това би означавало, че спортът и спортистите ще се превърнат само в инструмент на системата за политически санкции", добави германецът.

Бах каза също, че това, което той нарече "защитни мерки", а не "санкции", са необходими, тъй като безопасността на руските и беларуски спортисти "не може да бъде гарантирана поради дълбоките антируски и антибеларуски настроения" в много други страни.

Ситуацията в света не позволява да се говори кога точно ще бъде завръщането на руските спортисти в световния спорт, така че спекулациите по тази тема са неприемливи.

"Не можем да спекулираме с това. Ситуацията е непредвидима в момента и ако започнете да спекулирате по тази тема, това може да се проточи за дълго време, но в крайна сметка все още няма да получим сценарий, който ще се сбъдне. Така че ние се движим стъпка по стъпка, наблюдавайки ситуацията ежедневно, провеждайки много консултации в рамките на олимпийското движение, с всички заинтересовани страни, спортисти, национални олимпийски комитети и международни федерации", каза президентът на МОК.

Участието на руски спортисти в квалификационните състезания за право на участие в Олимпийските игри Париж 2024 ще зависи от политическата ситуация, добави Бах, въпреки че някои от стартовете ще започнат още през тази година.

Канадецът Ричард Паунд завършва работата си в Международния олимпийски комитет. На сесията на МОК днес той беше избран за почетен член на организацията. Паунд беше най-възрастният член на МОК. Той ще напусне организацията в края на годината във връзка с навършване на 80 години. Канадецът е първият президент на Световната антидопингова агенция (УАДА) от 1999 до 2007 година.