0

Д ванайсет момичета от отбора по баскетбол на  35-о СЕУ „Добри Войников“ – София, очакват с нетърпение надпреварата с връстниците си на баскетболното игрище. 
През юли ще се състоят Световните ученически игри в Макао, Китай, и отборът, който е републикански шампион у нас, има право на участие в състезанието. Когато въпросът опира до финансиране на пътуването, обаче започват истинските мъки. Оказва се, че родителите ще трябва да се бръкнат със сериозна сума за пътните разходи, които при най-икономичния вариант са около 2000 лв. на човек.

Писма

„Всички, до които писахме писма, ни отговориха. Министерският съвет и Министерството на образованието и науката казаха, че много ни подкрепят, но не е предвидено финансиране в техните бюджети“, посочи треньорът на отбора Огнян Аспарухов. По неофициален път той разбира, че  Българската асоциация за спорт на учащите е пуснала проект към Министерството на младежта и спорта, в който са предвидени средства за участие на отбора в игрите. В него обаче са заявени пари за пансион по време на състезанието и такса за участие. Това е по-икономичната част от общите разходи, а пътните очевидно трябва да се поемат от родителите.

„Тъй като не можехме да съсипем надеждите на децата, ние се свързахме с доверена туристическа агенция, която разузна всички възможни варианти и избрахме най-оптималния и най-икономичен, с полет до Хонконг и оттам ще се придвижим до Макао. Разликата е около 1000 лв., ако трябваше да летим директно“, разказва Аспарухов. Вариантът е възможно най-евтиният и го избират, защото състезанието е 10 дни, а цените на билетите са много различни за съответните дати. Родителите на девойките са се организирали и 20% от самолетните билети вече са платени. Между другото треньорът на отбора, а и училището все още нямат официален отговор на запитването си за финансиране. Състезанията са след четири месеца, но за таксата за участие има срок, който скоро изтича. Информацията какво и как ще се поеме от държавата, респективно ММС и БАСУ, дойде след запитването на „Телеграф“.

Официално

„Министерството на младежта и спорта е юридическо лице на бюджетна издръжка, което прилага програмно и проектно финансиране при подпомагане на дейността на спортните организации, включително за развитие на ученическия спорт. В тази връзка ММС ежегодно утвърждава програми за развитие на физическото възпитание, спорта и спортно-туристическата дейност, по които бенефициенти са лицензирани спортни организации, финансирани от държавата по законоустановения ред с оглед подпомагане на общественополезната им дейност“, гласи част от отговора на министерството до „Телеграф“. Тъй като  Българската асоциация спорт за учащи (БАСУ) е лицензираната организация, тя е кандидатствала с проект за финансиране на участието в състезанието. От отговора на ММС става ясно, че проектът по „Програма за развитие на спорта за учащи“ е одобрен. 

Тънко

Средствата, планирани от БАСУ, предвиждат участие в състезанието както на отбора на девойките от 35-о СЕУ- София, така и на момчетата от  ППМГ „Нанчо Попович“ – Шумен. Парите са определени за заплащане на престоя – пансион, такса за участие и за закупуване на представителни екипи на делегацията. От министерството подчертават, че проектът на нашата асоциация за развитие на ученическия спорт предвижда финансиране за участие в международни състезания на финалистите от игрите у нас не само по баскетбол, но и по волейбол, фетбол, лека атлетика и тенис на маса. „Предоставените от ММС средства финансират частично проявите от международния спортен календар на БАСУ до размера на планираните от спортната организация средства за тях и в съответствие с предвидените в проекта разходи“, изтъкват от спортното министерство. Тоест държавата поема само една част от разходите и ако, както е в случая, дестинацията е далечна, пътят си остава грижа на родителите. Преди две години Световните ученически игри по баскетбол са били в Белград и придвижването на 500-600 км очевидно не е било проблем. Сега обаче парите за път са в пъти повече и далеч не всеки родител може да си позволи сума с три нули. Момчетата от отбора по баскетбол на природо-математическата гимназия в Шумен, републикански шампиони, също се надяват да пътуват за Макао. И за тях разходите за самолетен билет са голям проблем. Община Шумен е заявила желание да поеме половината от средствата за път, но и при тях това все още не е гарантирано и няма окончателно решение, съобщиха от училището. 

Баскетболът върви с отлични оценки

В отбора на 35-о СЕУ са 12 момичета между 16 и 18 години. Отборът е републикански шампион от миналата година. Около половината от децата вече са 11-и клас, а другата половина са 9-и и 10-и клас. „Събираме се веднъж в седмицата, защото училището е много голямо, на двусменен режим, часовете са от 7,30 сутринта до 19.30 часа вечерта“, разказва треньорът Огнян Аспарухов. Тренировките са само веднъж седмично, защото има и други спортове и други училищни отбори. Момичетата ползват игрището по час и половина. „Имаме три деца, които тренират в клубни отбори. Иначе е невъзможно да се постигнат тези успехи, но преобладаващата част са обикновени деца, те са и отлични ученици“, допълва Аспарухов. Отличници са и момчетата от ППМГ в Шумен. 21 юноши тренират баскетбол. Миналата година са грабнали златните медали, като на финала са победили профилираната гимназия с изучаване на чужди езици в Правец.