0

Ш абан Мустафа и Мария Николова са шампиони в скоростното изкачване на Витоша. Шабан спечели днес изпитанието за осми път, а Мария за трети пореден. И двамата обаче не успяха да подобрят рекордите на 18-километровото стръмно трасе. Надпреварата от центъра на София до Черни връх бе част големия спортен празник, организиран за поредна година от Фондация „София – европейска столица на спорта“, Български туристически съюз, Природен парк „Витоша“ и Сдружение „Маратон“. Няколко емблематични събития събраха днес хиляди приятели на планината на витошкия първенец. 

Стартът пред НДК бе даден от председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев. „Поздравявам ви за смелостта и амбицията да участвате в тази надпревара, която е една от емблематичните за София и за Витоша. Радостно е, че толкова много хора ще бъдат днес на този празник в планината,“ каза Георгиев, който е и председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“. По-късно той се присъедини на върха към хилядите, преминали по стъпките на Алеко за да отбележат с поредния Национален събор 127-ата годишнина от организираното туристическо движение у нас. 

247 бяха участниците в 16-ото издание на изпитанието „Витоша Рън – от НДК до Черни връх", потеглили по тежкото трасе с дължина 18 км и денивелация 1734 м. Сред стартиралите бяха и двамата рекордьори Шабан Мустафа (със символичния № 1) и Милка Михайлова, които целяха да преминат разстоянието от центъра на София до Черни връх за по-малко от 1.36:45 ч. и 1.54:30 ч. съответно при мъжете и жените.  

Още в началото Шабан Мустафа излезе напред с нескрита амбиция да подобри собствения си рекорд. На първата контрола над Драгалевци той бе с преднина от минута и половина пред основните си преследвачи, сред които бе и вицешампионът от последните две години Ивайло Атанасов, двукратен победител в 100-километровата Обиколка на Витоша. На Голи връх Шабан водеше вече с близо 5 минути, но в откритата най-висока част умората го налегна и финишира като шампион за 1.45:46 ч., на 9 минути след собствения си рекорд. Мустафа печели за осми път изкачването на Витоша. За трета поредна година среброто бе за Ивайло Атанасов, завършил на 7 минути след победителя, трети е Георги Георгиев с време 1:59:54 ч.

При дамите шампионката от последните две години Мария Николова бързо излезе напред след старта, като премина на Драгалевци с аванс от близо две минути, а след това на Голи връх увеличи преднината си на цели 10 минути пред рекордьорката Милка Михайлова. На Черни връх Мария стъпи като победителка за трета поредна година, този път 2.06:11 ч. след като бе стартирала от центъра на София, с което остана на близо 12 мин. от рекорда. Николова тренира гребане в дисциплината скиф и няма загуба откакто дебютира в изкачването на планината през 2020 г., а днес пред нея завършиха само осем мъже. Михайлова остана втора с 2.20:45 ч., само 26 секунди след нея финишира Антония Георгиева, с което заслужи бронза. 

За 16-и път дистанцията пробяга ветеранът и победител от първото състезание през 2007 г. Бойко Златанов, той бе на гърдите със символичния № 16. За трета поредна година стартиралите можеха да се следят онлайн чрез GPS-система по пътя им към върха. Всеки участник получи ваучер на стойност 15 лв. за Лефтеровата къща в Родопите с възможност да комбинира с бягане и колоездене високо в планината.

Междувременно тази сутрин потеглиха няколко туристически похода към Черни връх с маршрути - първи лъч: хижа Алеко – Черни връх, втори лъч: Златни мостове – хижа Кумата – Черни връх и трети лъч: с. Железница „Скопарника“ – Черни връх по трасето, по което Алеко и доктор Тантилов за първи път изкачват витошкия първенец.

Кулминацията бе на върха, където се състоя традиционният Национален туристически събор. Той отбеляза 127-ата годишнина на туристическото движение в България, тъй като през 1895 г. Алеко Константинов е повел 300 души от Народния театър в центъра на София към витошкия първенец. В Националния събор участваха представители на туристическите дружества, членове на БТС от цялата страна, както и държавни институции, за които развитието на туризма е приоритет. Поднесени бяха цветя на барелефа на Алеко Константинов на морената на Черни връх. С приветствие към присъстващите се обърнаха Георги Георгиев – председател на Столичния общински съвет, Венцислав Венев – председател на БТС, Анатоли Илиев – зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“ и др. Георгиев връчи купите на победителите скоростното изкачване на Витоша. Наградени бяха покорилите 10-те планински първенци на България, отличени бяха туристически дружества. Пред импровизираната сцена стотици се хванаха на хорото, водено от лауреата на много певчески конкурси Александър Александров – Алекс, създал неповторима атмосфера сред планинари и туристи, в програмата се включиха хорове от цялата страна. На хижа „Алеко” пък гостуваше Столична библиотека със собствен щанд и интересни инициативи.