0

Г лавният прокурор на Международния наказателен съд в Хага Карим Хан изпрати официално искане до Руската федерация да се срещне с представители на компетентните органи и да обсъди ситуацията в Украйна. Това се казва в изявление на прокурора в сряда, публикувано на страницата на съда.

На 16 март той посети западната част на Украйна и Полша във връзка с разследването на военния конфликт. Хан обясни, че е успял лично да оцени ситуацията и се е срещнал със засегнатите общности в страната. Главният прокурор на съда в Хага се е срещнал в външния министър на Украйна Дмитро Кулреба и с главния прокурор на страната Ирина Венедиктова. Той също така е провел и виртуален разговор с президента Володимир Зеленски.

След приключване на обиколката си, Хан се обърна с официална покана към Русия. "Работата на прокуратурата във връзка със ситуацията в Украйна винаги ще се извършва в съответствие с основните принципи на Римския статут. Ние извършваме работата си независимо, безпристрастно и добросъвестно. Подчертах, че искам да взаимодействам с всички страни в конфликта. В съответствие с този подход, изпратих официално запитване до Руската федерация за среща с представители на техните компетентни органи и да обсъдим текущата ситуация. Според мен е важно Руската федерация да участва активно в това разследване и съм готов да се срещна с тях“, гласи съобщението на Хан.

Русия и Украйна не са членове на Международния наказателен съд в Хага, но Киев подаде две молби, с които признава юрисдикцията на съда за евентуални престъпления, извършени на територията на страната от 21 ноември 2013 г. насам. След началото на руската инвазия, Карим Хан обяви намерението си да включи в процеса на разследване всички нови възможни престъпления, попадащи под юрисдикцията на съда, които са извършени от която и да е страна в конфликта.

Междувременно Съвета за сигурност на ООН отново ще се събере на заседание заради кризата в Украйна, поискано от Великобритания, САЩ, Франция, Албания, Ирландия и Норвегия. В сряда пък Русия разпространи в Съвета за сигурност и Общото събрание на ООН писмо и материали за обстрела на въоръжените сили в Донецк на 14 март с ракета "Точка-У", която е била с касетъчен заряд. Москва определя нападението като терористичен акт.