0

Е вропейският съюз би могъл да комбинира налагането на вносни мита и други такси върху руския петрол с планираното, но все още неодобрено постепенно ембарго върху вноса, заяви американският финансов министър Джанет Йелън, цитирана от Ройтерс.

Идеята за налагането на мита и такси ще бъде представена на срещата на финансовите министри на страните от Г-7 по-късно тази седмица. Тя е икономически по-евтин начин да бъдат намалени енергийните приходи на Москва, като същевременно ще произведе по-бързи резултати, посочват от американското министерство.

Въвеждането на мита ще остави руския петрол на световните пазари и ще ограничи сътресенията, които би предизвикало пълно ембарго, но ще свие приходите на Русия, смятат експерти.

Европейската комисия предложи преди няколко седмици налагането на постепенно ембарго върху вноса на руски петрол в ЕС, но досега разбирателство по въпроса не е постигнато поради съпротивата на няколко държави от Източна Европа, които са силно зависими от руския внос.

Преговорите за европейско петролно ембарго срещу Русия буксуват заради разногласията между Еврокомисията и Унгария относно финансовите компенсации, искани от Будапеща за евентуален отказ от руския петрол, съобщава Ройтерс.

Според агенцията един от вариантите, предлаган от унгарската страна - в ембаргото да не бъде включвани доставките по нефтопроводи, е твърдо неприемлив за Брюксел.

Като алтернатива на този вариант унгарците искат компенсации, за да разширят петролопровода от Хърватия и да бъдат преустроени две рафинерии в Унгария и Словакия, които сега могат да работят само с руски нефт.

Единият спор е за исканата сума. Вчера унгарският външен министър Петер Сиярто обяви, че за да се освободи от руските енергоизточници, на Унгария ще се нуждае от 18 милиарда евро. Днес обаче унгарските преговарящи говорят за 750 милиона евро.

Вторият спор е за съвместимостта на унгарските искания с правилата за конкуренцията в ЕС

От Брюксел отдавна гледат благосклонно на евентуално разширяване на тръбата от Хърватия, но смятат, че модернизирането на рафинериите с европейски фондове би било нечестно спрямо търговските конкуренти, отбелязва Ройтерс.