0

П рез последните 40 години младите хора са станали по-самотни, установиха германски психолози от Рурския университет. Те съобщават за това в статия в списание Psychological Bulletin.

Самотата възниква, когато хората се сблъскват с несъответствие между желаните и реалните социални взаимоотношения. Това състояние достига своя връх във възрастта на навлизане в зрелостта - 18-29 години, когато формирането на приятелски и любовни отношения става особено важно.

Изследователите са анализирали 345 проучвания за самотата, проведени между 1976 и 2019 г. В него са взели участие общо близо 125 000 млади хора от цял свят. Доброволците са отговаряли на въпроси, които измерват степента им на социална изолация и неудовлетвореност от живота. Те са отбелязвали доколко са съгласни или не с твърдения като "Нямам с кого да говоря" и "Хората около мен, но не и с мен".

Оказва се, че с годините младите хора започват да се чувстват все по-самотни. Увеличаване на самотата се наблюдава както сред американците, така и сред европейците и азиатците. Тя засяга както студентите, така и работещите и безработните. След 2012 г. обаче не се наблюдава значително увеличение на самотата, което поставя под въпрос предположението, че една от причините за самотата е разпространението на интернет и смартфоните.

Причините, които карат младите хора да се чувстват по-самотни днес, все още не са напълно изяснени. По-нататъшни изследвания ще помогнат за тяхното изясняване.