0

„Пазя си всички тиранти, вратовръзки и пури, които Гарелов ми е подарил през годините“, коментира пред „Телеграф“ Агент Тенев - един от най-близките приятели на тв легендата, по повод кончината му.

„В къщата си в Горна баня има специална селекция с отлежало уиски и гроздова ракия в стъклени дамаджани, от които отливаше само за приятели.

За последния Ивановден, който празнувахме заедно, ми подари скъпа каубойска шапка „Стентън“, изработена от козината на заек в една от най-големите фабрики в Тексас, в много красива кутия. Само веднъж съм я слагал и като разбрах за загубата на Иван, си я отворих и дълго я гледах“, разказа още поетът и художник Иван Тенев.

Панорама

Той признава, че историите му с Гарелов са безкрайни, колкото е безкрайно и приятелството им, като го разделя в две посоки – Ивановден и чужбина. „Макар профилите ни на работа да са различни, винаги ми е подавал ръка. Може би сме се привличали като плюс и минус.

Друг човек беше той в чужбина, защото успяваше да изключи от напрежението при подготовката на легендарното му предаване „Панорама“. Като си с някого в чужбина, разбираш и плюсовете, и минусите му.

Колкото повече са плюсовете, толкова повече е вероятно да пътувате заедно и на друга дестинация. С Иван Гарелов сме обиколили цяла Европа, като най-истински и весели са били пътешествията ни в Барселона (Испания), Истанбул (Турция) и Сарти – на втория ръкав на Халкидики в Гърция, където ателие имаше именитият ни художник Михалис Гарудис.

Като млад телевизионер

 Като млад телевизионер
Архив

Там оставахме по седмица, а той и по-дълго, станахме приятели с местната общност и досега могат да се видят в различни заведения наши общи снимки“, споделя авторът на „Детски спомен“, „Черно и бяло“ и много други знакови хитове в българската музика.

Ивановден

И до днес се говори за прословутите партита за Ивановден на тримата големи – Иван Тенев, Иван Гарелов и Иван Славков-Батето. „За първи път в България се случваше подобно нещо, което успяхме да направим в продължение на 4-5 последователни години. Ставаха като сватби с по 250-300 гости. И за трима ни приятелите и трапезата са от голямо значение.

Мястото на следващата ни среща го знаем, само часът не е ясен. Знам, че ни чакат на небесната трапеза с наши приятели, които отлетяха през годините. Абсолютно съм убеден, че пак ще се съберем“, добавя Агента.

Агента и журналистът се подготвят за празника си

 Агента и журналистът се подготвят за празника си
Божидар Марков

Той признава, че са се чувствали вечно млади заради девиза, който са си избрали: „Господ не добавя към годините ни времето, прекарано на софрата - това е времето, през което не остаряваме!“.

Гарелов е написал едно от най-красивите есета за Иван Тенев по случай негов юбилей. „В него са думите, които ще нося докрай със себе си. Той ме нарече „Добрият дух на София“. Какво повече да искам?“, казва майсторът на римите и четката.

Доайенът на българската журналистика почина на 81 г. в „Пирогов“, където се лекуваше. Той беше транспортиран по спешност в неврореанимацията на болницата в средата на юли след получена черепно-мозъчна травма. Гарелов претърпя инцидент в морския град Свети Влас, където работеше върху новата си книга.

Часът и мястото на срещата са известни

Иван Гарелов е роден на 6 февруари 1943 г. в село Смилец, област Пазарджик.

Завършва Софийския държавен университет със специалност „Журналистика“. От 1972 г. работи в БНТ като репортер. Между 1967 и 1969 г. Гарелов работи за Първо управление на Държавна сигурност. След 1970 г. е нещатен сътрудник на службите, като се обучава в школа на КГБ край Москва. Най-голямата част от професионалния му път преминава в БНТ, където 21 години е начело на обзорното политическо предаване "Панорама".

21 години води Панорама

 21 години води Панорама
БНТ

В него той интервюира всички водещи български политици и интелектуалци през този период. Става известен с фразата „Часът и мястото на срещата са известни”. След това приема да стане директор на новините и актуалните предавания на NOVA между 2000 и 2001 г. По-късно продължава пътя си в други медии, като през 2011 г. основава годишните награди за телевизионна журналистика „Свети Влас“.

В последните години се занимава с политически пиар. През януари 2017 г. става медиен съветник в правителството на Огнян Герджиков, като по-късно е освободен от поста, след като в ефира на NOVA защитава Елена Йончева. Същата година се кандидатира за генерален директор на БНТ.

Гарелов е автор и на поредица документални филми, сред които най-известен е филмът му за Камбоджа след победата над червените кхмери. Българският телевизионен екип е първият, който влиза в опустошената от геноцида на Пол Пот страна.

Митрополит Антоний му подарява икона за юбилея през 2023 г.

 Митрополит Антоний му подарява икона за юбилея през 2023 г.
БТА

Приживе журналистът беше всепризнат познавач на Гърция и на българо-гръцките отношения. Той е интервюирал редица гръцки държавници, сред които министър-председателите Константин Караманлис, Андреас Папандреу, Константинос Мицотакис, който е баща на настоящия премиер Кириакос Мицотакис, държавният глава на Кипър архиепископ Макариос, министърът на културата и световноизвестна певица и актриса Мелина Меркури и др.

Миналата година след кратко боледуване почина съпругата на Иван Гарелов - Донка Стамболийска.