0

А ктьорът и бивш депутат Евгени Будинов отвори актьорска школа за талантливи деца и юноши в Народно читалище „Алеко Константинов“.

„Децата са страхотни, започвам да чувствам една отговорност към тях и техния талант“, каза пред „Телеграф“ Будинов и допълни, че учащите са разделени в две възрастови категории. Засега са останали все още съвсем малко свободни места, като във втората група от 14 до 19 г. има нужда от повече момчета.

Читалище

Евгени Будинов разкри, че отдавна е искал да направи актьорска школа и е изключително благодарен на младите хора от читалището на улица „Оборище“, които му предложили да използва сцената им. „Имам един приятел, който се казва Божидар Емануилов. Той заедно с негови мога да кажа съратници, млади хора, започнаха да правят интересни дейности в това читалище, да го облагородяват. Те ми подадоха ръка и ми казаха, че има нужда да се направи актьорска школа и така може би се натрупаха нещата през последните години и аз се престраших да я направя. Не очаквах, че ще е толкова зарибяващо“, сподели актьорът и разкри, че работи по системата на своя преподавател проф. Венцислав Кисьов. „Преди 25 г. имах щастието да започна да се уча в школата на проф. Венцислав Кисьов, светла му памет, който тогава в „Сълза и смях“ правеше най-добрата театрална школа – Детско-юношеска театрална студия. Той има методология, която е описал в книги, които аз притежавам от него с автограф. Аз самият съм минал през тази школа и винаги съм си мислел, че може да се направи нещо по това“, споделя още Будинов.

Мислене

Актьорът разкри, че работата с подрастващи е много деликатна, защото преподавателите ги моделират и това трябва да се прави внимателно. „В София има много и най-различни актьорски школи. Много от тях се правят от колеги, които реално не са играещи артисти и поставящи режисьори, не практикуват професията. Преди време са завършили НАТФИЗ или някое друго училище по изкуства и решават, че могат да се упражняват върху децата. Това е много деликатна материя“, каза още той и разкри, че лека-полека се опитва да ги учи на театър. „Искам да възпитавам у тях вкус към стойностното в изкуството. Не казвам, че те задължително трябва да станат артисти или актьори, режисьори и да продължат с тази професия. Искам да развия нестандартното им мислене, да могат да използват въображението си, което е в основата на методологията на проф. Кисьов. И като говорим за въображение и за нестандартно мислене, обещавам на вашите читатели за пръв път да издам една тайна, която се случва около мен, нещо, по което с едни приятели работим в последните години. За това ще открехнем завесата другата седмица“, издаде още Евгени Будинов.