0

70 произведения на самоуки родни артисти, сред които ексцентричният Иво Димчев и синът на легендарния Кольо Карамфилов - Росен, откриват есенния сезон на Българския културен институт във Франция.

Под наслов Outside the box / Извън рамката, изложбата се открива на 16 септември в българското културно пространство в Париж, а през януари ще може да бъде разгледана и в столичната галерия DOZA.

Провокация

С първа по рода си изложба в Париж България ще представи свои артисти, спадащи към едно от най-интересните течения в световното изкуство - арт брут, което се интересува от самоуки творци, работещи извън утвърдената художествена сцена. В експозицията ще бъдат представени нестандартни и изключително провокативни картини, скулптури и дърворезби на наши самоуки артисти, създадени по-скоро като личен импулс, извън контекста и средата на художествени институции. В тях въображението оставя предразсъдъците настрана и епитети като „скандален“, „ексцентричен“ или „луд“ стават неуместни. За събитието в своя Фейсбук говори и най-добрият ни аниматор Тео Ушев, който нарисува и плаката за събитието: „Няма нищо по-трудно от това да бъдат събрани най-добрите и възхитителни маргинални български художници, арт брут артисти. Уверявам ви, че това ще бъде най-вълнуващата изложба на българско изкуство, правена някога във Франция. Защото самото изкуство на "художниците аутсайдери" е такова - чисто, възхитително, неподправено! Това е изключително важна страница от развититето на българското изобразително изкуство, което си заслужава да се види“.

Вдъхновение

От години Иво Димчев експериментира с образи и символи, религиозни мотиви, голота. Познат с артистичните си превъплъщения в танц, театър и музика, той започва да рисува спонтанно, вдъхновен от 3 големи картона, изхвърлени пред плод и зеленчук в Брюксел. Не използва четки, рисува с голи ръце и акрилни бои, а еротиката е абсолютно автентично присъствие в картините му. Част от работите си унищожава или трансформира в нови.

Силни, стилизирани образи, рисувани в контур и ярки цветове, са специфични в картините на познатия като поет и писател Росен Карамфилов. Въпреки трудностите на израстването, физическата болка, церебралната парализа по рождение и депресивните състояния никога не употребява диагнозата като параван на страдание, прави я своя сила.