Ж ени заковаха водещите отличия за актьорство и режисура на 69-ото издание на филмовия фестивал в Сан Себастиан, Испания. Призът "Златна раковина" за най-добър филм грабна румънската режисьорка Алина Григоре за "Синя луна".

Жени заковаха водещите отличия за актьорство и режисура на 69-ото издание на филмовия фестивал в Сан Себастиан, Испания. Призът "Златна раковина" за най-добър филм грабна румънската режисьорка Алина Григоре за "Синя луна".

Със "Сребърна раковина" пък бе отличена американската актриса и продуцентка Джесика Частейн за изпълнението си във филма "Очите на Тами Фей". Тя си подели приза за най-добро актьорско изпълнение във водеща роля с 16-годишната звезда на датската продукция As in Heaven – Флора Офелия Хофман Линдал. Същият филм донесе и режисьорската награда на Теа Линдебург.


Тази година на кинофестивала в Сан Себастиан за първи път бяха раздадени полово неутрални отличия, без отделни категории за мъже и жени.


Татяна Хуесо спечели приза за най-добър латиноамерикански филм за "Огнена нощ" (Noche de fuego).


Сред победителите се наредиха също Клер Матон, която получи награда за операторско майсторство за "Под прикритие", Люсил Хаджихалилович, чийто филм Earwig' й донесе специалното отличие на фестивала, и Лена Ланских, спечелила приза за най-добър нов режисьор с кинотворбата си "Ничия".


С почетни награди "Доностия" за цялостно творчество по-рано бяха удостоени френската актриса Марион Котияр и холивудският актьор Джони Деп.


Припомняме, че международният филмов фестивал в Сан Себастиан се провежда ежегодно от 1953 г. и се счита за един от най-престижните в Европа. Проявата няколко пъти се е превръщала в платформа за емблематични премиери в световното кино. Именно в Сан Себастиан се състоя европейската премиера на "Междузвездни войни" и светът видя за първи път легендарния филм "Север-северозапад" (1959) на Алфред Хичкок.


Миналата година грузинската драма "Начало" спечели приза за най-добър филм на кинофестивала в Сан Себастиан.