0

В нучката на Симеон Сакскобургготски Мафалда се готви за скорошна сватба, съобщи БТА, позовавайки се на испанското списание "Ола". Нейният избраник е британският финансист от ливански произход Марк Абуслейману, с когото има връзка от 8 години. Певицата е най-голямата от 11-те внуци на Симеон Сакскобургготски и първата, която минава под венчило.

Връзка

Мафалда среща Марк в Лондон. Двамата след това заминават за Бостън, където продължават университетското си обучение. Внучката на Симеон Сакскобургготски е записана в престижния музикален колеж "Бъркли". Марк учи компютърно инженерство в Харвард. Преди няколко месеца изданието съобщава, че Мафалда е издала Decir Adios - първия си сингъл на испански. След Лондон и САЩ Мафалда се установява в Мадрид. Марк работи в областта на финансите и същевременно продължава обучението си в Харвард.

Избор

Очаква се сватбата да се състои в Майорка, което е съвсем естествен избор за Мафалда. Майка й Росарио Надал е родом от Майорка. Баща й Кирил Сакскобургготски, с когото са разведени, има къща във вътрешността на острова. Мафалда идва всяко лято, за да прекара ваканцията си на острова.

„Телеграф“ напомня, че Мафалда е кръстена на лелята на цар Симеон – савойската принцеса Мафалда, сестра на царица Йоанна, загинала в нацистки концлагер през Втората световна война

Наследство

Междувременно италианският вестник „Кориере дела сера“ проведе разследване, свързано с отнетите през 1946 г. от Савойския дом ценности след обявяваното на Италия за република. Това са 6732 диаманта и 2000 перли, инкрустирани в колиета, обеци, диадеми и гривни. Някои от тях са носени от кралица Маргарита Савойска, прабабата на Симеон Сакскобургготски и от негова баба кралица Елена. Смята се, че на аукцион тяхната цена може да достигне 300 млн. Евро.

Казуси

Проблемите произтичат от това, че в придружителния документ се казва, че „те са поверени да се пазят в централната хазна, за да могат да бъдат на разположение на лицето, което има права върху ценните украшения на кралската корона“.

Тази обща формулировка оставя място за различни тълкувания. Наследниците на Умберто II никога не са предявявали претенции за тях, но са убедени, че съкровището им принадлежи, защото поне част от него се състои от подаръци и покупки, а не от ценности, дадени от държавата на династията. „Бижутата са на династията Савоя, така че трябва да бъдат върнати, а след това, както винаги съм казвал, те ще бъдат изложени в Италия, защото са част от италианската история”, твърди Емануел Филиберто - глава на Савойския кралски дом.