0

О фициално писмо до председателите на всички развъдни асоциации в страната са писали браншовици на овцевъдите, съобщи сайтът Козевъд и Овцевъд. Целта е да се предостави информация на хората, които отглеждат овце, за да знаят какво се случва в България по отношение на продуктивността на контролираните породи овце. Припомняме, че много стопани се насочиха към породите Асаф и Лакон в последните години. Повечето от тях  бяха внесени от Франция, Испания и Израел. Затова българските овцевъди искат да знаят има ли проблем с отглеждането на тези породи и дали да не се насочат към тях.

Овцевъдите в Испания, провинции Кастилия и Леон са райони, където се отглеждат породите, и там всички споделят опита си, без да крият проблемите, за да предупредят колегите си. Според тях породите овце, специализирани в производството на мляко, показват своя потенциал в данните за 2021 г. от официалния контрол на млякото. Според тях, докато Aсафа  има по-високо производство на мляко в килограми, Лакона предлага по-добро  качество на млякото както в процента на мазнини, така и на протеин.

В отчета за финансовата 2021 г. се вижда, че е извършен контрол  на млякото в общо 148 ферми за овце със следното разпределение по породи: Асаф (98), Чура (39), Лакон (9) и Кастелана (2). Так, според испанската статистика Асаф продължава да бъде приоритетна  порода, достигайки до 100 075 екземпляра под контрол. Останалите породи имат следното представителство: Чура (20 915), Лакон (8 959) и Кастелана (2 621). Общият брой контролирани овце е 132 570 бр.

В Искърското дефиле правят сирене със синя плесен от овче мляко

 В Искърското дефиле правят сирене със синя плесен от овче мляко
Телеграф

В производствените данни има голяма разлика между полученото мляко от  специализираните породи за  производството на мляко, като Асаф и Лакон, и местните породи (Churra и Castellana), което е и съвсем нормално.   Асафа, постига средна млечност от  548,17 килограма мляко от старите овце. Породата Лакон обаче има по-добри резултати по отношение  качеството на млякото.

Правят от млякото синьо сирене с дупки

Най-известното сирене в света безспорно е Рокфор, а оригиналното е само това, отлежавало в естествените пещери Cambalou в района на Рокфор сюр Сулзон в Южна Франция. Най-популярната легенда гласи, че местен пастир забравил парче овче сирене в една от пещерите в района и когато се върнал след няколко дни, открил нещо интересно. Цялото сирене било прорязано от дупчици, от които се подавала зелена плесен. Неспособен да притъпи любопитството си, пастирът опитал сиренето и открил най-уникалния деликатес, познат ни днес. Именно сиренето Рокфор се произвежда от непастьоризирано пълномаслено мляко от породата овце Лакон. Тези овце са получени от кръстоска на най-добрите породи, познати в района. Те дават до над 260 литра висококачествено мляко ежегодно. При производството на килограм от световноизвестното сирене са нужни средно 4-5 литра мляко. Колкото за направата на качествено българско саламурено сирене, отлежало два месеца. Началото на производството е като при всяко друго сирене. То се заквасва със сирищна мая,  която сгъстява белтъка. След това се прецежда, реже, осолява и се поставя във форми.