0

П ричините листата на доматите да жълтеят са няколко, но най-съществената от тях е, че им липсват достатъчно хранителни вещества, от които имат нужда. Повечето от начинаещите стопани прибягват до всички възможни средства, за които съветват социалните групи или публикации в интернет. И ги прилагат напълно сляпо, но това не само води до подобрение, а до загуба на десетки стръкове.

Причини

Специализираното интернет Стопанство определя няколко основни причини за този проблем при насажденията. Те са механични увреждания на корените при окопаване, гъбичното заболяване фузариоза, недохранване и основно липса на желязо, калций или магнезий. Едно от най-важните е недохранването.

Най-младите

Когато липсва желязо, калций или магнезий, общото при тях е, че обикновено пожълтяват най-горните, най-младите листа. Желязото може да е дори в достатъчно количество в почвата, но да е в неусвояема форма за растенията. Основната причина за това може да е заради наличието на големи количества калций, който блокира усвояването на желязото. Тогава листата пожълтяват заради невъзможността да образуват хлорофил. Избледняването на листата започва от периферията или между главните нерви, прогресират към центъра на листата, а впоследствие петната некротират.

Когато гладът е от липса на калций, отново страдат най-младите листа, а при особено голям недостиг растенията се вджуджават.

Липсата на магнезий също води до нарушения в образуването на хлорофила, който не се разпределя равномерно по цялата листна петура, а се струпва около листните жилки и листата стават пъстри.

Почва

Много е важно в такива случаи да се прецени какъв тип е почвата, преди да се премине към подхранване. Например така популярната коприва, както и компостът от нея, в подобни случаи може да се окаже, че въобще няма да помогнат, ако на растенията им липсва желязо, особено ако почвата съдържа много калций. Обикновено това са карбонатни почви и трябва да се намери друг подход. Или комбинирано хранене. Ето защо съветът е първо да се допитате до специалист за какъв тип състав на земята става дума и тогава да изсипвате килограми торове, независимо дали са минерални или органични.

Дажба

От корените доматите получават основната си хранителна дажба, припомнят от Стопанство. Ако коренчетата не се справят със своята задача, може да се развие хлороза, т.е. пожълтяване на листата.

А защо се нарушава процесът на хранене чрез кореновата система? Ето и вероятните причини. При механичните увреждания трябва да знаем, че кореновата система на доматите е повърхностна и ако прекалим с окопаването, може да повредим страничните коренчета. Тогава кореновата система няма да може да осигури пълноценно хранене на растението и листата ще започнат да пожълтяват, макар и само най-долните. Тази причина не е повод за паника. Доматът е приспособима култура и бързо ще пусне нови коренчета, като проблемът ще се реши от само себе си.

Спори

Фузариозата е много сериозно гъбично заболяване по доматите. У заболялото растение листата най-напред губят еластичността си, след това пожълтяват и увяхват. Спорите на гъбите, които предизвикват това заболяване, живеят в почвата, в миналогодишната зелена маса, в семената от събраните болни растения и дори върху зле обработени градинарски инструменти. От фузариозата първоначално страда кореновата система, след това болестта се прехвърля върху стъблата и листата. Можете да се опитате да спасите болното растение, като го обработите с еднопроцентов бордолезов разтвор, а вече увредените листа трябва да откъснете и изгорите, за да пресечете разпространението на спорите.

Спазваме сеитбообръщение за здрава почва

Една от най-лесните препоръчителни рецепти за здрави домати, а и на всички зеленчуци, е да се спазва сеитбообръщение всяка година. Това означава, че всяко лято трябва да се сменя мястото на доматите и да се редува например с бобови или тиквови. По този начин предшествениците оставят хранителни вещества, които служат на растенията след тях. Когато няма възможност за смяна на местата, най-добре е след картофовите, които са домати, пипер, патладжан, картофи да се засее спанак, маруля, житни. Дори и да не очаквате реколта, ще сте направили сеитбообръщението. Смяната на местата на растенията не позволява също така следващата година да се самозаразяват от гъбите, които са пуснали спорите си на мястото.