0

З асяването на семена на закрито през зимата като стъпка за подготовка на разсадите не е толкова лесно, колкото някой може да си помисли. Има няколко ключови неща, които трябва да знаете, за да избегнете грешки. Когато започнете подготовка на разсада, първо трябва да съобразите дали на мястото, което сте избрали, има достатъчно светлина. Дори да използвате прозорец с южно изложение, не е лоша идея да обмислите варианта със закупуване на специални LED лампи за разсади. По този начин ще избегнете полягането на разсада, което се получава при липса на достатъчно светлина. Разсадът израства висок и хилав, самото покълване също може да се забави. Така се получава, защото растенията се опитват да достигнат до повече светлина. Ако разсадът изтънее и полегне, стъблата му лесно се пречупват и част от него може да не оцелее до следващия етап – пресаждане. Лампите не само трябва да са достатъчно, но и да са близко до почвата, като може да ги нагласите така, че постепенно да се вдигат нагоре заедно с израстването на растенията.

PIXABAY

Друга добра идея е да слагате етикет и да надписвате съдовете с различни видове разсади, за да не объркате растенията, тъй като в началото много от тях трудно могат да се различават, особено, ако нямате достатъчно опит. За целта най-добре е да използвате дървени бъркалки за кафе, каквито може да закупите от някои вериги за детски играчки и стоки за дома на по-добра цена.

Когато сеете, избягвайте да претъпквате растенията на малка площ с оглед да спестите пространство. Това е грешка. Разсадът има нужда от добра циркулация на въздуха. Ако растенията се поливат отгоре, пръските попадат върху стъблата и листата. Това може да стане причина за развитие на различни гъбични болести. Затова оставяйте достатъчно разстояние между разсадите, за да може те да се изсушават добре от въздуха и да няма заболявания. Въпреки, че сеете разсадите на закрито, те не са защитени от различни видове вредители. Затова ги оглеждайте внимателно за признаци, които подсказват, че са нападнати от неприятели.

Трябва да оцените нуждата от пространство на всеки вид растение дори още на стадия засяване на семена. Можете да се водите от два принципа. Краставиците и тиквите например имат нужда от по-големи контейнери, тъй като корените им имат склонност да се заплитат. Табли с множество плитки гнезда пък са подходящи за цветя и растения, които покълват по-бавно. Друг съд за тях ще е само прахосване на пространство. Не засявайте семената прекалено надълбоко. Много е подвеждащо да минете на автопилот и да засявате всички семена на еднаква дълбочина. Това може да създаде проблеми, защото всяка култура има различни изисквания. Някои няма да покълнат, ако не са изложени на светлина. Не се подвеждайте и по схващането, че изискванията на всяка култура са едни и същи и могат да се засяват на еднаква дълбочина. Различните сортове домати например имат нужда от различни условия. Внимателно четете инструкциите на производителя на опаковката на семената.

Следете прогнозата за слани

Когато сеете семена на закрито трябва да сте наясно каква е прогнозата за последната пролетна слана във вашия регион. Съобразете това с възрастта на растението, когато то може да бъде изкарано на открито, за да прецените кога точно да засеете семената. Прогнозата за времето е много важна, защото ако пролетта се случи хладна, изнасянето на разсада може да се забави, а междувременно той да е израснал толкова, че да не му остане достатъчно място и отделните растенията да започнат да се заплитат едно в друго. Освен това по-възрастното растение по-трудно ще се аклиматизира към условията навън.

PIXABAY

Не пропускайте закаляването

Когато говорим за изнасяне на разсада на открито, трябва да имаме предвид, че това трябва да стане постепенно. Така растенията ще привикнат малко по малко с условията навън. Този процес се нарича закаляване на разсада. Закаляването се прави, като постепенно увеличавате времето, през което държите растенията на открито. Например, в първия ден оставяте навън разсада за само един час и в рамките на две седмици увеличавате това време. Така ще избегнете стресирането на растенията.