0

Т оплото януарско време може да се окаже изключително опасно за овошките. Високите температури могат да подлъжат дръвчетата и да провокират пъпките към вегетация. Съвсем скоро обаче метеоролозите предвиждат логично за зимата застудяване на времето. Именно това да изиграе опасна шега на овошките и те да измръзнат. Варосването е една от мерките, които да могат да предпазят нашата овощна градина от студовете. Това, което може сега да направим за нашите овошки, е обилно да ги напръскаме с овощарска вар или просто вар.  Това толкова просто действие ще ги предпази от предстоящата зима.

Според Божидар Петков от Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните,  анормални явления с редуване на високи и ниски температури могат да предизвикат пропадане на реколтата.  Според него обаче има начин за справяне със зимните студове и пролетните слани. Той посочи немска иновативна технология, която има ефект на термокожух за дръвчетата.  Подобен експеримент е провеждан миналата година в интензивни насаждения от ябълки и сливи в Ловешко.

Ореховите пъпки са защитени от студа.

 Ореховите пъпки са защитени от студа.
Телеграф

Божидар Петков припомни, че тогава за 40 минути са варосали над 3000 дръвчета на възраст 12 години. За целта ни бяха нужни единствено овощарска вар, прилепител, обикновена вентилаторна пръскачка и един механизатор, каза той. Фактически иновацията е белият „термокожух“, който се образува с варта. Благодарение на него се забавя вегетацията с 10-25 дни в зависимост от концентрацията на работния разтвор.

За подобен механизъм срещу измръзване разказва и агрометеорологът доц. д-р Калинка Кузмова от Аграрен университет-Пловдив.   Просто овошките трябва да се варосат или напоят в навечерието на застудяването. Подобна технология използват в една от най-големите ябълкови градини в Словения. Там срещу застудяване обливат овошките с мъгла от вода чрез специална машина, за което Агротелеграф писа. Има два класически метода, които се прилагат за предпазване на овощните дръвчета - задимяване и замъгляване,  обясни  доц. д-р Калинка Кузмова. Палят се купчинки между овощните насаждения и тези огньове предизвикват димна завеса.

Малогабаритен трактор извършва операция термокожух.

 Малогабаритен трактор извършва операция термокожух.
Телеграф

Горящ спирт в метални кофи топли градината 

Вторият метод срещу измръзване е замъгляване. В метални кофи и бидони се пали спирт между овощните дръвчета и този спирт предизвиква мъгла. Така температурата над короната на дръвчетата се повишава. Като екологичен метод е напояването преди очаквани мразове. То повишава температурата в приземния слой. Класически изпитан метод е варосване на короната на дръвчетата, въпреки че фермерите свързват варосването като средство срещу болести. Чрез варосването се намалява контрастът между външната и вътрешната температура, допълни Кузмова.