0

О тглеждането на домати от семе дава възможност на градинаря да избира измежду огромен брой сортове, както и да съчетава нови и изпитани сортове, с които има опит, с нови. На първо място трябва да решите точно какви домати искате да имате? Детерминантни или не. Детерминантните, известни още като безколови, приличат на храст и изискват по-малко грижи. Дават реколта по едно и също време. Могат да бъдат отглеждани и в контейнери, окачени кошници и в по-малки градини. Индетерминантните домати израстват високи и имат нужда от опора и колтучене. Те достигат височина над половин метър и дават реколта, докато паднат първите слани. Как да засеем семената на доматите? Семената се засяват на закрито 6-8 седмици преди датата на последните пролетни слани. На пазара има огромно разнообразие от тарелки, между които да избираме. Компостиращите се торфени кофички също са добър избор, но цената им е малко по-висока. В повечето случаи самите те са богати на хранителни вещества, а другият плюс е, че като ги използвате, ще избегнете употребата на пластмаса. Разлагат се в почвата за 25-35 дни, превръщайки се в хранителна среда. Имайте предвид, че ако районът, където ще сеете, е с по-хладен климат, компостиращите се кофички може да не се разградят в почвата. Много евтин и екосъобразен вариант е да използвате картонени кори от яйца.

Когато избирате контейнери за разсада, трябва на първо място да имате предвид това дали те позволяват дрениране на водата. Ако водата не се оттича добре, разсадът ще загние. Ако използвате пластмасови кофички, трябва да дъното им да пробиете дупка за дрениране. Следващата стъпка е да изберете подходяща почвена смеска. Перфектната почва трябва да е лека и рохкава, за да може нежните коренчета да си проправят път. Почвата също така трябва да е отцедлива, за да може разсадът винаги да получава необходимата влага. Трябва също така да е и стерилна, за да не се появяват плевели, които да конкурират растенията и разсадът да не се зарази с гъбички или бактерии. Трябва да съдържа хранителни вещества, но не прекалено, за да не се изгорят растенията.

Перфектната почвена смеска е добре да съдържа перлит, за да е рохкава, кокосови фибри, за да е отцедлива, и органичен компост, за да доставя хранителни вещества. Можете да си я направите вкъщи или да я закупите от градинските центрове. Засяване на семената стъпка по стъпка.

  1. Напълнете съдовете за разсада с почвена смеска.
  2. Навлажнете и внимателно притиснете.
  3. Направете дупка с дълбочина половин до един сантиметър с палец или молив. Между всяка дупка трябва да има разстояние от 2,5 до 5 сантиметра, ако тарелката не е с отделни гнезда.
  4. Поставете едно семенце във всяка дупка.
  5. Добавете още малко почва, за да допълните дупките. Ако е необходимо, внимателно притиснете.
  6. Полейте внимателно с топла вода отдолу или използвайте спрей.

Семената на доматите покълват за 7 до 10 дни. Те могат да покълнат и на тъмно, но много скоро след това разсадът ще иска светлина. Семената няма да покълнат в студена почва. Засушаването също е смъртна присъда за семената или разсада.

За да покълнат, семената на доматите имат нужда от няколко неща.

  1. Затоплена почва с температура от 21 до 26 градуса.
  2. Естествена светлина поне 6 до 8 часа на ден или изкуствена от 12 до 16 часа.
  3. Постоянна влага.

Семената се засяват на дълбочина половин-един сантиметър

 Семената се засяват на дълбочина половин-един сантиметър
ISTOCK

Намерете място, където ще можете да осигурите тези три условия на разсада и това ще ви гарантира успех. Разсадът има нужда от топлина. При издължаване на разсада му осигурете нужната светлина. Поливайте отдолу с хладка вода или навлажнявайте почвата със спрей. Никога не преполивайте, осигурявайте добър дренаж. Пикирайте разсада при образуване на първия същински лист до появата на третия същински лист. Най-добрата фаза е пикиране при оформяне на два същински листа. Друг метод е да гледаме височината на растението. Пикиране се предприема, когато разсадът е достигнал 5 сантиметра височина. Тогава пресадете растенията в по-големи контейнери. Тази стъпка ви позволява да подберете и най-добрите растения за бъдещата ви градина.

Младите растения с по 2-3 листа трябва внимателно да се извадят от малката саксия. Ако в контейнера има няколко растения – извадете ги внимателно, заедно с пръстта. По-лесно става, ако полеете растенията два часа преди пикиране. Разсадът може да бъде заровен до първите листа. Това дава възможност да се изгради по-мощна коренова система. Ако разсадът е бил в торфени контейнери, не е нужно да го вадите, а да го пресадите заедно с тях.

Закаляваме две седмици преди засаждане

Около две седмици преди засаждане трябва да започне закаляването на разсада. Тази стъпка не бива да се пропуска дори при отглеждане в оранжерия. Преди фазата на закаляването разсадът ще е на около 6 седмици с височина 30-40 сантиметра и вече в контейнера ще им е тясно. Продължавате да поддържате почвата влажна, може да им доставяте хранителни вещества с течен органичен тор. Започнете каляването, като изваждате разсада навън за един ден при добро време. Учудващо, лекият ветрец ще им се отрази добре. Той е сигнал към кореновата система да израсне по-силна. Ако няма вятър, може да прокарате ръцете си отгоре върху разсада веднъж-дваж дневно. Когато почвата се затопли до 10-15 градуса и опасността от пролетни слани е отминала, е време да засадите разсада в градината.