0

В сички обичаме зелената салата, но сеенето й е доста пипкава работа, тъй като семенцата й са много мънички. Можем обаче да си направим лента със семенца сами вкъщи, пише „Рурълспраут“. Това е хартиена лента със залепени на нея отделни семена през определен интервал. След като я засадим в почвата и полеем, лепилото се разгражда, което позволява на семената на покълнат. Хартиената лента също се разгражда в почвата. Тя е подходяща както за семена на салата, така и за репички, моркови и лук.

Какви са предимствата й? Когато сеете малки семена, обикновено се препоръчва да ги разпръснете върху почвата и да пикирате, когато покълнат. Може да си спестите тази стъпка, когато използвате лента, върху която семената са залепени на точните разстояния. Много по-лесно е да си помогнете с лента, вместо да се вглеждате и ровите в почвата за това къде са попаднали семенцата. Правейки си своя лента у дома, спестявате пари, тъй като готовите, които се продават на пазара, струват много повече от пакет семена.

Как да си изработим лентата сами? Най-добре е да използваме тоалетна хартия, която е евтина и много бързо се разгражда в почвата.

ISTOCK

Ето какви материали ви трябват:

  • семена по избор
  • вода
  • бяло брашно
  • тоалетна хартия – колкото по-евтина, толкова по-добре
  • малка четка
  • ножици
  • малка чаша
  • химикалка
  • линийка

За да избегнете объркване, работете само с един вид семена за една лента. Понеже ще работите с малки семена, хубаво е това да става на добре осветено място. Първо, отрежете ленти от тоалетната хартия с широчина около 5 сантиметра. Това ще направи сгъването по-лесно след това. Отрежете лентата на желаната от вас дължина. Подходяща дължина например е около 30 сантиметра. След това прегънете лентата на две по дължината й. И я разгърнете отново. Прочетете на пакетчето със семена какво е препоръчителното разстояние между тях. Като използвате линийката и химикалката, маркирайте по протежение на лентата местата, където трябва да бъдат семената с точки. Точките трябва да бъдат по средата на едната страна, която се получава след прегъването. Когато рисувате точките, лентата трябва да е разтворена. И когато отново я прегънете, семената ще бъдат в средата по протежение на лентата. Следващата стъпка е да смесите равни части брашно и вода в чашата – по една супена лъжица е добро решение. Бъркайте, докато се получи паста с консистенция като лепило, което ползват учениците. Пастата не трябва да е течна. Потопете четката в нея. Пастата не трябва да капе от четката. Изсипете семената върху бяла хартия или чиния, така че лесно да могат да се отделят едно от друго.

Подходяща е за семена на маруля, моркови и репички.

 Подходяща е за семена на маруля, моркови и репички.
ISTOCK

С помощта на четката нанесете малка капка от кашата-лепило върху всяка маркирана точка на хартията. Капката не бива да е по-голяма от гумичката на молив. Сега сложете по едно семенце във всяка капчица. След като запълните всички точици лепило със семенца, прегънете отново лентата по нейното протежение и много нежно и внимателно притиснете всички места, където има семенца. Нека лепилото да изсъхне напълно. Не забравяйте да надпишете всяка лента с вида семена, дълбочината, на която трябва да се засеят и друга важна информация.

ISTOCK

Как да я съхраняваме?

Най-лесно е да я навиете върху картонена ролка от тоалетна хартия или кухненска хартия, като я закрепите с кламер. Можете да завиете лентата и около празното пакетче от семена, която прави надписването й излишно. Съхранявайте на сухо, тъмно и хладно място. Когато стане време за засаждане, отвийте необходимата ви лента и я поставете върху почвата. След това зарийте лентата с нужното количество почва, така че да осигурите исканата дълбочина на засяване. Полейте и чакайте семенцата да покълнат.