0

С мята се, че зелената салата е много лесна за отглеждане култура. Градинарството обаче не е лесно и винаги има предизвикателства по пътя. Ето няколко от тях и съвети как да се справите. Семената не покълват. Причините за този проблем може да са много – твърде много или твърде малко вода; високи или ниски температури; гъбично заболяване, стари семена или семена, изкълвани от птици. Оптималната температура за покълване на семената на салатата е от 13 до 18°C. Салатата е студоустойчива култура и успех с отглеждането имаме не през лятото, а през пролетта и есента.

Повечето сортове трябва да се сеят около 2 седмици преди очакваната дата на последните пролетни слани, както и 8 седмици преди първите есенни. За да накарате семената да покълнат, може да се наложи за намалите температурата на почвата. Когато засявате през есента, това може да бъде постигнато, като навлажните почвата и я покриете с дебел слой слама или сено. Оставете мулча цяла седмица, след това го махнете и посейте семената на салатата. Друг проблем, който може да се появи, е издължаване на разсада. Това се случва при недостатъчна светлина и топлина. За да избегнете това, трябва да направите така, че разсадът ви да е изложен на 6-8 часа директно слънце още от самото начало. Ако салатата вече е разсадена в градината и има признаци на издължаване, то причината може да са по-високите температури. Затова трябва да осигурим шарена сянка на растенията, особено ако климатът в района, в който живеем, е по-топъл. Освен това е нужно да поливате. Не е необходимо това да се прави всеки ден. Напоявайте в дълбочина на всеки 4 или 5 дни. При засушаване трябва да увеличите количеството вода. Мулчирането ще спомогне да се ограничат загубите на влага заради изпаряването.

ISTOCK

Пожълтяването на салатата също може да се появи като проблем. Първо трябва да установите дали пожълтяването не се дължи на заболяване като мозаечен вирус или фузарийно увяхване. Друга причина може да бъде загниване на корените. Ако растенията са засегнати от заболяване, трябва да ги изкорените, за да предотвратите неговото разпространение. Такива растения не трябва да се компостират. Вместо това ги изгорете или ги хвърлете на боклука. В някои случаи можем да предотвратим заболявания чрез засаждане не растения - добри съседи на салатата. Такива са лук, репички, ягоди, мента, моркови, невен, цвекло, ряпа и др. Салатата не оформя глави е друго предизвикателство за градинаря. За формирането на глави са необходими точното количество слънчева светлина и оптимална влага за почвата. Ако такива не са налице, главите няма да бъдат стегнати. Формирането на глави става, когато времето е хладно. По-късите дни и ниските температури са необходимо условие, за да стане това. Необходимо е също разсадът да се пикира правилно, за да не се конкурират растенията за хранителни вещества. Разсадът трябва да се пресади в градината на разстояние 25-30 см.

Салатата да цъфти твърде рано е още един проблем. Когато салатата цъфти, листата стават горчиви на вкус. Затова може да се запитате – има ли начин да спрем цъфтежа? И да, и не. Този процес зависи от наличието на високи температури и засушаване. Това може да ни подскаже как да направим така, че да предотвратим цъфтежа. Един от начините е да засадим салатата на шарена сянка. Може да използваме също така сенници, когато слънцето е по-силно. Листата са обезцветени, обгорени или увехнали. Може да има няколко причини за този проблем. Излагането твърде много на слънце може да причини обгаряне на листата. Покафеняването на листата може да бъде причинено също от изсъхване на корените, както и от бактериално гниене. Това се получава в лехи, където растенията са заседени плътно едно до друго и няма добра циркулация на въздуха. Листата на салатата са горчиви. Това се случва, когато дневните температури се покачат над 21°C. Друга причина може да бъде липсата на влага. Ако ръбовете на листата станат кафяви, това е признак, че салатата има нужда от вода. Ако сте отстранили проблема с напояването и салатата продължава да е горчива, е възможно да има дефицит на хранителни вещества в почвата. Твърде много азот обаче също може да причини този проблем. Ако листата станат червено-пурпурни, причината също може да е липсата на определени хранителни вещества при сортовете, които по принцип трябва да са зелени. По-конкретно това се наблюдава при дефицит на фосфор. Подобно оцветяване на листата може да е също признак за твърде много слънце.

ISTOCK

Пръскачки разпространяват бактериите

Бактериалните петна по листата могат да засегнат гроздето, доматите и пипера. Може обаче да ги откриете и върху салатите. Те се получават при определени условия – когато е едновременно хладно и влажно, каквито по принцип са идеалните условия за отглеждане на салати. Бактериите се разпространяват много лесно при напояване с пръскачки. Затова този начин за напояване трябва да се избягва.

Сейте в хладно време

Ето няколко съвета за успешно отглеждане на марули:

  • сейте маруля в хладно време
  • засадете я на добре огрято от слънцето място, но когато е твърде горещо осигурете шарена сянка
  • избягвайте преполиването, поддържайте постоянно ниво на влага
  • внимавайте за неприятели