0

С лед Великден спокойно можем да извадим стайните цветя на въздух. Въпреки прогнозите за по-хладно време няма опасност да замръзнат. Мушката, индришета, невени, теменужки, циклами очакват с нетърпение да видят истинско слънце.

Весело

Преди седмица мокър сняг наваля цветята ми и на другия ден изглеждаха още по-весели, сподели консултантът в магазин за цветя Стефан Йорданов в района на пазара „Иван Вазов“ в столицата. Той се смята за истински корифей в областта си, защото всички ходят да се съветват с него по въпросите на декоративната флора. Прогнозите не са страшни, важно е, че температурите няма да падат под нула градуса, обясни той.

Терасата

Вече спокойно могат да се изкарат всички цветя навън. Добре е да се следва все пак някакъв принцип. Ако имате южен балкон най-добре е там да са кактусите, палмите, сакъзчетата, мушкатата, индришета, невени. Също лимони, портокали и всякакви цитруси. Той припомни, че ако в саксии се отглеждали невени и сте ги оставили на балкона, при затопляне те сами ще си поникнат от семенцата, които са паднали в почвата.

По принцип тяхното време е май, но ако е топло на терасата, още сега зелените листенца ще покарат.

Индрише

За индришетата вече е време да излязат на истинско слънце. Те са от едно семейство с мушкатото и обичат топлина. Първо обаче е добре да подготвим ароматното цвете. Изчакваме да мине пълнолуние, за да се забавят соковете. Тогава смело кастрим всички вяли листенца на индришето. Кършим и засъхналите дръжки. Нашето индрише около две седмици ще изглежда ошмулено, но за сметка на това ще се подмлади и ще ни се отблагодари съвсем скоро. Ще видите как ще се покажат нови здрави, плътни и ароматни сочни листенца. А през май юни ще образува нежни облаци от ароматни малки нежни, лилави цветчета, които приличат на снежинки.

Палмите

Тези, които отглеждат палми, алоета и кактуси е добре, като ги изкъпят с вода на обяд. По принцип за кактусите досега имаше известни притеснения, защото някои сутрини температурите падаха под минус 2 градуса, но опасността като цяло вече е преминала. Ако обаче се страхувате да не се случи нещо на цветята ви, които безспорно са изнежени през зимата в стаята, то изчакайте края на месеца, за да ги изнесете.

Тъй като суколентите не обичат много вода, най-добре е да се поливат обилно веднъж на 20 дни. Това е достатъчно.

Мента

На южен балкон виреят и магданоз, мащерки, лавандула, розмарин, мента. С ментата и джоджена, които са от едно семейство, трябва да имате предвид, че обичат много вода. Стефан Йорданов разказа, че за да му оцелее тази подправка, просто я полива непрекъснато в топлите дни. Той отглежда и рядкото калоферче, което е почти невъзможно да се намери. По три листенца слага в пролетна профирна супа. Калоферчето според него е била и подправка, която има лечебни ползи на стомаха и червата. На юг, разбира се, се чувства отлично и царицата на цветята розата. Която след пълнолуние, ако досега не сте я подрязали, е добре да се почисти от изсъхналите листа и кафяви дръжки до зелено. Прави се с остра лозарска ножица.

Теменуги и кампанули харесват утринното слънце

Всички видове теменужки и кампанулите обичат утринното слънце. Затова те са за източен балкон, ако ги оставите на юг или югозапад, ще измъчите цветята, каза Стефан Йорданов. Има сортове български теменужки, които издържат на минусови температури през зимата. Така че на последен етаж, на юг ще е истинско мъчение за тях. Същото може да се каже и за цикламите. Тези дори издържат до минус четири градуса. В България в естествен вид циклами се намират в шуменското плато, където розово цикламените им главички се показват сред килима от есенни листа в кленовите гори.

Кипарисите могат да виреят в саксия, но трябва да се поливат, освен това на източен балкон също ще се чувстват по-комфортно.

Обикновен компост съсипва портокалите

Много е важно да знаят всички хора, които отглеждат лимони, мандарини и портокали у дома си, че пръстта, която използват е от изключителна важност, разказа Стефан Йорданов. При мен напоследък идват жени, които са унищожили лимоните си, като използват обикновената пръст за цветя. После плачат, защото листата ставали кафяви, сълзят, капят и все такива. Цитрусите са особени, затова имат нужда от специална пръст за цитруси. Дори не е необходимо да правите дренаж, ако саксията ви има дупчици, каза той. Просто сменете почвата, за да ви е здраво растението, каза консултантът. Същото се отнася и за другите цитрусови дръвчета.