0

К лубените се напукват при неправилно поливане. Грижите през вегетацията на ранните картофи са подхранвае, окопаване и загърляне, посочват специалисти на семинар на Националната служба за съвети в земеделието. Едно окопаване дава бърз тласък на развитие на растенията. С разрохкване на почвата засилваме фотосинтезата, даваме достатъчно кислород на растението и по този начин благоприятстваме формирането на стабилни добиви. Загърлянето, особено при ръчно засаждане, е абсолютно задължително мероприятие, при незагърлен картоф не очаквайте добиви. Първото окопаване се прави при височина на растенията от 8 до 12 сантиметра, една седмица след това картофите са готови за загърляне. При осланяне и замръзване най-мощният фактор, който вдига картофенето растение при такива критични ситуации, е подхранване с 5-6 кг активно вещество азот на декар, плюс окопаване. Това може да бъде заменено с използването на течен листен азотен тор. Освен подхранването с азот трябва да се използват и аминокиселини за подобряване на фотосинтезата.

Има години, в които не се налага поливане на ранните картофи. Но когато те са в оранжерии, те трябва да се поливат. Критичният период е бутонизацията и цъфтежа. Тогава всяко едно растение има най-много нужда от вода. По време на бутонизацията растението е с височина между 50 и 60 сантиметра и тогава започва формирането на клубените. Именно в този момент нуждата от вода е най-голяма. Когато сте на полето, най-лесно бихте разпознали, че картофите ви имат нужда от вода е, когато по върховете на горните листа започва да се образува черна ивичка. Това показва, че до листа вече не достига вода и той започва да засъхва. Самите храсти стават малко по-тъмнозелени, имат специфичен нюанс. Картофите изискват между 20 и 30 куб. м вода на декар. При ранното картофопроизводство и гравитачното поливане е добро, капковото напояване също.

ISTOCK

Водоснабдяването на картофите трябва да става равномерно, за да няма проблем с физиологични заболявания – напукване, нацепване, деформиране на клубена. Основният фактор, който води до това, е неравномерното водоснабдяване на картофите. Обикновено повечето ранни картофи се прибират тогава, когато кожицата не е узряла. Картофи, които са извадени, без да са физиологически зрели, бързо потъмняват. Периодът на прибиране на ранните картофи е много дълъг – най-често започва през май, но в определени години и през април. Важното е техниката, с която прибираме, да е щадяща и да няма травмиране на клубените.

Посевите с картофи се заплевяват силно още в периода на поникването им и непосредствено след него, когато плевелите изпреварват културното растение и понижават добивите. От агротехническите мероприятия важно значение има сеитбообръщението и дълбоката есенна оран. При площи, силно заплевени с многогодишни видове, се третират преди дълбоката оран с тотални хербициди. Съчетаването на почвените обработки и третирането със селективни хербициди гарантират чисти от плевели площи. Почвенето внасяне на хербициди е по-ефективно, защото се извършва преди поникване на културата, в ранни рази от развитието на плевелите, когато са най-уязвими към химическите средства. Посевите остават чисти от плевели в продъжение на 2-3 месеца. При почвено внасяне на хербициди е важно да се спазват следните изисквания: да се знае видовият състав на всяка площ, за да се подберат най-ефикасните хербициди; почвата да бъде добре обработена, без буци.

Сред почвените хербициди може да се използва Зенкор 600 СК срещу едногодишни широколистни плевели. Предлага се като суспензионен концентрат, който може да се използва преди и след поникване на картофите. Дозата е 60 мл на декар преди поникването и 35-40 мл след поникване при височина на растението 10-15 см. Един от новите препарати е Проман с активно вещество метобромирон, внасят се 400 мл на декар, но при намалена почвена влага има по-малка ефективност. Дуал Голд също е сред основните хербициди за борба с едногодишни житни плевели, дозата е 100 мл на декар. Не се препоръчва в ранното картофопроизводство, защото е по-добре да третираме площите, когато наистина възникне проблем с житните плевели. Еклипс също е сред препаратите, които могат да се използват, той е подобен на Зенкор. Може да се използва и Базагран. Растението може да се третира с него и, когато е с по-голяма височина. Дозата е 200 мл на декар.

ISTOCK

Покриваме с акрил за 15 дни по-ранен добив

На пазара се предлагат различни марки покривен материал, а последният хит е светъл  полипропиленов текстил, който пропуска 70% от слънчевата светлина. Поставя се след засаждането на картофите и се премахва 14-16 дни след поникването. Не трябва да се държи по-дълго, защото дава възможност за развитие на различни болести. Предимството му е, че предпазва от неблагоприятни климатични условия – ниски температури, слани, подобрява се топлинният и въздушен режим на почвата. Растенията поникват с 10 до 15 дни по-рано.