0

К опривата е универсално природно лекарство, което помага при много заболявания. Първите й стръкчета вече пробождат земята.

Тя е едно от най-полезните растения в този период. Често наричат копривата „селянчето” сред диворастящите билки, което притежава едни от най-полезните вещества, нужни за организма. Неслучайно старите хора у нас казват: „Наръч коприва замества седем лекари“.

Токсини

Жарещото растение може да се консумира под формата на супа, каша, салата или чай. Полезно е при сърдечни проблеми, за засилване на имунитета, за подобряване на бъбречната функция, при алергични реакции, при лечение на пикочните пътища и артрит. Копривата действа като мощен пречиствател на кръвта, който изхвърля токсините от тялото. Билката има антибактериални, противогъбични и противовъзпалителни свойства. Тя е истинска съкровищница на витамините А, В, С и К, както и каротин и желязо.

Нива

Копривата държи нивата на кръвната захар и кръвното налягане под контрол. Тя може да намали риска от сърдечносъдови заболявания като инсулт и инфаркт. В допълнение проучване от 2013 г. потвърждава факта, че екстрактът от листа от коприва понижава нивото на кръвната захар при хора с диабет тип 2. Проучване, публикувано в Scientific World Journal, установи, че чаят от коприва е източник на полифенолно съединение, което помага за предотвратяване и контролиране на хронични заболявания като диабет, рак, сърдечни заболявания и затлъстяване. Освен това чаят от коприва има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за регулиране на храносмилането и така да спре запека и диарията.

Възпаление

Чаят от коприва облекчава болката благодарение на своите противовъзпалителни свойства. Пиенето на отвара от билката може да помогне при схващания на мускулите. Според изследване, публикувано през 2018 г. в списание Molecules, копривата облекчава болката в ръцете, коленете, бедрата и гръбначния стълб. Оказва се, че билката може да облекчи и алергичните симптоми. Антихистамините в нея са много полезни при лечението на кожни проблеми като екзема и акне. Всъщност проучване, публикувано през 2017 г. в Iranian Journal of Pharmaceutical Research, предполага, че сенната хрема е алергия, която се повлиява добре от чая с коприва.

Защита

Зеленият дар на пролетта защитава здравето на бъбреците, пикочните пътища и простатата. Чаят от коприва се използва за лечение на инфекции на пикочните пъти. Като диуретик копривата инхибира растежа на патогени, които причиняват камъни в бъбреците. Проучване, публикувано през 2014 г. в Molecular Medicine Reports, показва, че чаят от коприва може да намали натрупването на кристалите на калциев оксалат, основната причина за камъни в бъбреците. Копривата е богата на множество аминокиселини, протеини, флавоноиди и минерали, изграждащи костите, като желязо, калций, магнезий, силиций, калий и цинк. Изследване, публикувано през 2016 г. в списанието Food Science & Nutrition, също предполага, че витамините и минералите, присъстващи в растението, са в състояние да защитят здравето на костите ни.

Антиоксиданти

Не на последно място копривата подсилва имунната система. Нивата на антиоксиданти и витамините А и С помагат за укрепване на имунната система. Антиоксидантите, присъстващи в билката, предпазват имунната система от увреждане и помагат за укрепване на имунитета. Учени от университета Хаджеттепе в Турция откриха, че копривата стимулира Т-клетките, които помагат на тялото да се бори срещу инфекции и други заболявания, които могат да отслабят имунната система.

Ваем тяло със спанак и целина

Салатата от спанак и целина е идеалното меню за отслабване, споделя диетологът Наталия Пугачова. „В допълнение към високото съдържание на фибри, фолиева и аскорбинова киселина, листата им съдържат много калий, който е естествен диуретик“, разказва тя. За по-добро усвояване на хранителните вещества лекарят препоръча подправянето на салатата с малко количество растително масло. Други зеленчуци, помагащи за отслабване, включват зеле, краставици и цвекло. Освен че са с ниско съдържание на калории, тези храни насърчават нормалното храносмилане и спомагат за подпомагане на енергийния метаболизъм.
Диетологът препоръчва да се включат в диетата зеленчуци с пикантен вкус - джинджифил, хрян, лук и чесън. „Всеки от тях има свои специални полезни компоненти, биологично активни вещества, които имат антисептично, антиоксидантно, стимулиращо действие, което е много полезно за тези, които водят здравословен начин на живот“, отбелязва още тя.