0

Я жте повече храни с растителен произход и с по-малко калории, спете добре и медитирайте.

Това са част от съветите за по-добро здраве и борба със стареенето, които дава в своята книга „Подмладяващият ензим“ от издателство „Сиела“ световноизвестният японски хирург д-р Хироми Шиния. Има няколко пътища, по които да отключим така наречените подмладяващи ензими. В книгата са изброени седемте ключа за добро здраве на д-р Шиния. Японският лекар описва накратко своята програма, с която всеки човек може да активира подмладяващите ензими в тялото си, за да пречисти организма си от отпадни продукти и остатъци от мъртви клетки, така че да се почувства по-добре, независимо от възрастта.

Режим

Според лекаря в един правилен хранителен режим повечето храна трябва да е от растителен произход, защото храните от животински произход нямат фибри, имат повече мазнини и като цяло се усвояват по-трудно. Поне половината от храната трябва да се състои от пълнозърнести храни като кафяв ориз, паста от пълнозърнесто брашно, ечемик, зърнени закуски, пълнозърнест хляб, а също от бобови храни, включително соя, червен, бял, черен и шарен боб, нахут, леща, фасул. Една трета от храната трябва да е от зелени и жълти зеленчуци и кореноплодни като картофи, моркови, цвекло и морски водорасли. 5-10% да са плодове, семена и ядки. Д-р Шиния казва, че 10-15% трябва да идват от протеини от животински източници (не повече от 85-110 г на ден). Според него това трябва да включва риба, за предпочитане по-дребна, защото едрите хищни риби съдържат живак.

Съставки

Съставките, които е важно да прибавим към диетата си, са билковите чайове, водораслите, бирената мая и прополисът. Д-р Шиния също така препоръчва използването на ензимни добавки и добавки с витамини и минерали. В същото време има храни и напитки, които е по-добре да избягваме или да намалим консумацията им. Такива според доктора са млечните продукти, кафето, мазнините, шоколадът. Трябва да се внимава със солта, като докторът препоръчва морска сол с добавени микроелементи. Разбира се, в списъка с ограничения са и алкохолът и цигарите.

Сокове

Японският гастроентеролог препоръчва да не се яде 4-5 часа преди лягане, както и да не се яде бързо. Всяка хапка трябва да се дъвче поне 30-50 пъти. „Не яжте между основните хранения нищо освен плодове. Ако гладът не ви дава да заспите, може да изядете някакъв плод 1 час преди лягане, защото се смила бързо“, казва лекарят. Плодовете и плодовите сокове трябва да се консумират поне 30-60 минути преди основно хранене.

Храната като цяло трябва да е сурова или по-слабо обработена, например на пара. Ако една храна изглежда окислена – например плодовете са започнали да покафеняват, е по-добре да ги избягваме.

Вода

Водата е от основно значение за здравето. Пийте вода, която не е замърсена с химически вещества, казва д-р Шиния.

Пиенето на качествена вода като минерална или вода с богато съдържание на калций и магнезий поддържа оптимална алкална рН на организма. Според книгата пълнолетните хора би трябвало да пият поне 6-10 чаши вода всеки ден. След събуждане е добре да изпиваме поне една до три чаши, както и две-три чаши преди всяко хранене. Доброто здраве на червата е изключително важно за здравето на целия организъм. Д-р Шиния припомня, че е добре човек да ходи по голяма нужда всекидневно. Лекарят, който е специалист именно по храносмилателната система, препоръчва да не се използват разхлабителни, а да разчитаме на правилния хранителен режим.

Активност

Другият ключов компонент в здравословния начин на живот е физическата активност. Не е нужно тя да е интензивна – дори умерено количество упражнения и натоварване са достатъчни, за да активират полезни процеси в тялото ни. Добри форми на физическо натоварване са ходене (2,5 мили), плуване, тенис, колоездене, голф, йога, бойни изкуства и аеробика. Трябва обаче да не се прекалява. Прекомерната физическа активност води до освобождаване на свободни радикали в тялото, а те имат роля при стареенето.

Почивка

Другите три ключа към здравето на д-р Шиния са свързани с нашето настроение и отношение към живота. Освен умерената физическа активност изключително важна е и качествената почивка. За да не блокираме подмладяващите ензими в тялото си, трябва да спим добре, поне 6-8 часа на денонощие. По 30 минути сън или дрямка следобед също биха подействали благотворно. За добрата почивка е важен и следващият „ключ“ на лекаря – медитацията и правилното дишане. Изпълнявайте дълбоко коремно дишане 4-5 пъти на час. Издишването трябва да е два пъти по-дълго от вдишването. Това е много важно, защото дълбокото дишане помага на тялото да се освободи от токсини и свободни радикали. За доброто дишане е хубаво да носим свободно облекло, което да не ни ограничава. Медитацията може да помогне както на тялото, така и на ума ни. Просто трябва да се отърсим от тревогите, от задачите и проблемите поне за малко. Последният ключ към здравето и младостта е радостта и любовта. Доброто състояние на ума стимулира по чудотворен начин ензимния фактор на организма. Отделяйте време всеки ден, за да се порадвате на това, което имате, и да благодарите за него. Смейте се. Пейте. Танцувайте. Живейте със сдържана страст и се отдавайте с цялото си сърце на вашия живот, работа и хората, които обичате.

Лекарят черпи вдъхновение от източната философия

Д-р Шиния е един от хирурзите, които налагат съвременните методи за колоноскопия, световно признат гастроентеролог, директор на ендоскопското отделение в болницата „Бет Израел“, както и съветник за болницата „Маеда“ и гастроентерологичната клиника „Хандзомон“ в Япония. Автор е и на книгите „Ензимният фактор“ и „Микробният фактор“. Освен от медицината той черпи вдъхновение и от източната философия и бойните изкуства и стига до заключението, че човек трябва да позволи на всичко да „тече в поток“ и да не блокира този „поток“. Това включва и храносмилателната система, а също и нашите клетки, които остаряват и умират. Тялото ни има начини да се отървава от остатъците от мъртви клетки, както и от отпадъчните продукти от храната, но понякога заради неподходящ начин на живот и хранене тези механизми спират да работят – подмладяващите ензими са блокирани.