О т векове вярващи и невярващи се опитват да разгадаят тайните на гозбите по манастирски. И въпреки че имат достъп до магерницата - така се нарича манастирската кухня, - то никога не могат да направят по-вкусна манджа от тази, която са хапвали в светата обител.
Монасите казват, че е от молитвите, които отправят, когато готвят. Други твърдят, че монасите и монахините имат тайни подправки. Но има и много по-лесни обяснения. Като това, че се готви на дърва и бавно. А в манастирските градини растат подправки, зеленчуци и билки, които са биологични и нищо не се купува отвън.
С всяко хранене задължително се поднася хляб. Гозбите най-често са с боб, леща, нахут, сварени на яхния или на супа. Използват се много зеленчуци, сварени с добавка от зехтин или оцет. Основната напитка е вино, но обикновено твърде разредено - дават се по 3 чаши на хранене. Понякога в дните без пости - и почти винаги в празнични дни - се добавят гозби с яйца, сирене, риба или морски дарове - стриди, миди, скариди, октоподи, калмари. Вечерното хранене, което следва след вечернята, е от сухоежбина - хляб, сезонни зеленчуци и плодове, понякога остатъци от обеда, както и т. нар. „сухи храни“. По този начин наричат не само сушените плодове и ядки, но и всякакви несготвени и консумирани студени храни като маслини или туршии, най-често кисело зеле. Това не пречи да се опитваме отново и отново да наподобим манастирските гозби.
Боб от Рилската обител
Продукти: 200 г стар фасул; 2 глави лук; 2 моркова; 2 чушки - прясна и сушена; 2-3 стръка джоджен; 4 с. л. олио; шарена сол; сол
За запръжката: 1 домат; 2 с.л. олио; 1 с. л. брашно; 1/4 ч. л. червен пипер
Приготвяне: Оставяме боба да се накисне в поне три води. След това го слагаме да се вари. Добавяме във водата една глава лук, нарязана на едро. През това време нарязваме на дребно другата глава лук, двете чушки и моркова. Добавяме и тях едва когато водата е завряла. 10 минути преди да го махнем от огъня, го посоляваме и подправяме с останалите мерудии. Докато бобът се готви, в тиган загряваме мазнината. Запържваме брашното в нея и поръсваме с червения пипер. Пасираме домата и добавяме и него. Разбъркваме добре и добавяме към боба. Оставяме да ври още 15 минути.
Атонски ориз
Продукти: 1 и 1/2 ч. ч. ориз; 1 глава лук; 1 червена чушка; 10 черни маслини; 1 морков; 2 с. л. доматено пюре; 1 тиквичка; 150 г гъби; сол; олио
Приготвяне: Оризът се измива и се оставя да кисне за кратко в седем води. Едва след това се залива с вряла вода в съотношение едно към две. Оставя се да ври, докато поеме цялата течност. През това време сгорещяваме олио в тиган. В него запържваме лука, моркова, чушките и гъбите. Когато омекнат, идва ред на по-фините продукти – маслините и тиквичката, нарязани на колкото се може по-ситно. Посолете и поръсете с черен пипер. След това идва ред на доматеното пюре, разбъркано с малко вода. Добавете ориза. Разбъркайте добре. По желание можете да гарнирате и с пресни мерудии.
Троянски кюфтенца
Продукти: 500 г кайма смес; 4 скилидки чесън; 3 глави арпаджик; 1 ч. л. чубрица; кимион; 1 дафинов лист; сол; черен пипер; 500 г домати; олио
Приготвяне: Минаваме чесъна на преса. Омесваме го заедно с каймата. Прибавяме главичките арпаджик, нарязани на колкото се може по-ситно. Добавяме подправките и малко олио. Разбъркваме каймата поне 10 минути. След това започваме да оформяме кюфтенца и да ги пържим. След това пускаме доматите в гореща вода за около минута. Обелваме ги и ги накълцваме. Запържваме 1 скилидка настърган чесън в дълбока тенджера. Добавяме доматите и дафиновия лист и оставяме соса да се вари, докато се сгъсти. Поръсваме доматената смес със сол и черен пипер. Добавяме кюфтенцата и оставяме отново да заври. Махаме от огъня след 10 минути.
Картофи от Мала Света гора
Продукти: 500 г картофи; 100 г домати; 50 г ориз; 50 мл олио; 3 скилидки чесън; 1 с. л. оцет; захар; сол
Приготвяне: Картофите се нарязват на филийки, като за мусака. Нареждаме ги в тава за печене. Отгоре поръсваме със суровия ориз. Поливаме обилно с олио. Настъргваме доматите и разпределяме и тях отгоре. Поръсваме с щипка сол и щипка захар. Добавям гореща вода, докато покрие съставките. Печем около 40 минути на умерена фурна. Когато го извадим от фурната, преди още да е изстинало, се поръсва със счукан чесън, смесен с оцет.
Бачковска леща
Продукти: 200 г леща; 50 мл олио; 50 г кромид лук; 50 г моркови; 40 г целина; 150 г домати; 2 скилидки чесън; 1 с. л. чубрица; 2 с. л. оцет; 1 с. л. магданоз; сол
Приготвяне: Лещата се слага да ври заедно с лука, нарязан на ситно. Добавяме морковите и целината, нарязани на кубчета. Нарязваме чесъна на филийки. След това поръсваме с чубрицата. Добавяме и олиото. Заливаме с вода догоре и оставяме да ври на умерен огън. Прибавяме нарязаните на дребно домати едва 10 минути преди да стане лещата. Когато стане готова, поръсваме със солта и оцета. Поръсваме с пресен магданоз, преди да сервираме.
Тутманик
Продукти: около 1 кг брашно; 30 г мая; 1 яйце; 1 ч.л. сол; 1 ч.л. захар; 3 с.л. олио; 2 ч.ч. прясно мляко
За плънката: 300 г сирене или извара; 5 яйца; свинска мас и олио за разточване
Приготвяне: Брашното се пресява три пъти, след което леко се затопля. В направената в него ямичка се слагат последователно натрошената и размита с хладка вода мая, яйцето, солта, олиото и затопленото прясно мляко с разтворената в него захар. Млякото се прибавя постепенно и сместа се омесва, докато се получи меко тесто. Разделя се на три равни части, които се оформят на топки. Всяка топка от тестото се потапя в разтопена свинска мас или в смес от равни части свинска мас и олио. Разточва се на кора с диаметър около 35-40 см и с дебелина около 1,5 см. След това разточените кори обилно се намазват с мазнина и се нареждат една върху друга. Върху най-горната кора се разстила плънката, приготвена от разбитите яйца (единият от жълтъците се отделя) и натрошеното сирене, което предварително се обезсолява. Всичко се увива внимателно на руло. Поставя се в намаслена тава. Едната страна на рулото се усуква малко наляво, а другата - надясно. Оставя се на топло да втаса, след което се намазва с разбития жълтък. Пече се в умерена фурна. Поднася се топъл с кисело мляко.
Зеленчукови тиганици
Продукти: 1/2 ч.ч. леща; 1/2 ч.ч. елда; 500 г моркови; 2-3 филийки стар хляб; 2 глави лук; магданоз; сол черен пипер
Приготвяне:Лещата и елдата се сваряват поотделно. Морковите се задушават или сваряват. Магданозът и лукът се нарязват на ситно и се смесват със сварените леща и елда. Прибавят се морковите. Добавят се сухият хляб и подправките. Сместа се разбърква добре, оставя се да престои, за да попие излишната течност, след което от нея се оформят кюфтета. Подреждат се в тавичка за печене, покрита с брашно или галета, и се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса около 40 минути.