0

Н ай-голямата дъщеря на арменски търговец е създателката на хибриден сорт орхидея, която от 1981 година е призната за националното цвете на града държава Сингапур, разказват служителите на националната ботаническа градина, където се отглеждат над 1000 вида тропически растения и която от 2015 година е в Световния списък на ЮНЕСКО за културно и природно наследство.

Името на Агнес Йоаким (Ашхен Хокакимян - 1854-1899), второто от общо 11-те деца на арменеца Парсик (Василий) Йоаким и Урелия Захария, създателката на хибридния вид Vanda Miss Joaquim, е почти легендарно за ботаниците, които се грижат за богатството от растения и дървета върху малко повече 740 декара в мегаполиса, който вече няколко десетилетия изпълнява правителствена програма за превръщането си в град градина.

Ванда, една от най-скъпите и най-много търгувани орхидеи по света, е създадена официално през юни 1893 година, но печели първото място за най-рядко цвете 6 години по-късно, два месеца преди смъртта на създателката си на 2 юли. Споровете между учените ботаници дали тя е плод на природата или е изкуствен хибрид продължават десетилетия.

Мнозина от изследователите отдават предпочитанията си на англичанина Хенри Никълъс Ридли, човека, който на практика превръща идеята на сър Томас Стамфорд Бингли Рафълс за създаването на уникалната тропическа градина в реалност. В крайна сметка през 2016 година името на Агнес Йоаким е утвърдено като официална „майка“ на хибрида от Борда на националните паркове и Съвета за национално наследство и се слага точка на научните спорове.

Кръстоска

Хибридът е кръстоска между местна, сингапурска орхидея и виреещ на остров Борнео вид. На практика Сингапур е единствената страна в света, която е избрала хибрид за свое национално цвете, като това е станало в оспорвано съревнование измежду 40 цветя, сред които е имало още 30 други орхидеи. Аргументацията за избора включва неговата удивителна издържливост и способността да цъфти през всичките годишни сезони.

Създателката на цветето е погребана в двора на арменската църква „Свети Григорий Просветител“, която е най-старият християнски храм в града на Мерлион (построена е била през 1835 година) и там грижовни ръце са засадили орхидея. През 1994 година цветето е изобразено върху едноцентовата монета на държавата с един от най-високите икономически ръстове по света.

„Няма работили за селекциониране на различни видове и хибриди, които да не са оставили отпечатък върху градината, през десетилетията хора от цял свят са направили така, че тя да се превърне в скъпоценен камък…“, категорични са специалистите от центъра за хибридни орхидеи в националната ботаническа градина. И припомнят, че в тяхната лаборатория през изминалите десетилетия са регистрирани над 630 хибрида.

Част от тях носят имената на личности като Нелсън Мандела, Маргарет Тачър, Бан Ки Мун, Андреа Бочели, Рики Мартин, Джеки Чан и, разбира се, на принцеса Даяна. Която така и не успяла през 1997 година, когато орхидеята била селектирана, да я получи заради трагичната си кончина.

Кръстени са на тях в чест на гостуването им в градината, решението за наименованието им далеч не е било леко, стигало се дори до остри спорове дали „кръстниците“ заслужават високата чест.

История

Част от споровете могат да бъдат открити сред над 30-те хиляди тома на основаната през далечната 1875 година библиотека. В отделно помещение са архивите от епохата на колониалното владение. При повече настоятелност можеш да научиш как са били спасени във времето, когато Сингапур е бил завладян от японците през Втората световна война, а голяма част от англичаните – ботаници, са били третирани като военнопленници и били пратени от окупаторите да правят тухли.

Въпреки нерадостните спомени от онези времена сингапурците не са пропуснали да зачетат и имената на японските учени в униформи, които са успели да съхранят в голяма степен постигнатото преди тях и да го предадат на бъдещите поколения.

Ботаниците от градината, основана през 1822 г. от британския пътешественик изследовател и считан за „баща на Сингапур“ сър Томас Стамфорд Бингли Рафълс (1781-1826 г.), разказват, че някога е имало 228 вида местни орхидеи, като днес за 164 от тях се смята, че са безвъзвратно загубени, 56 се смятат за критично застрашени, три са в зоната на уязвимост и едва 5 са често срещани. От 1995 година, когато започва да действа правителствената програма за опазването на това цвете, 33 от натуралните видове са възстановени и съществуват под формата на 20 000 растения на 40 различни места. Какво означава това могат да разберат единствено хора, влюбени в цвета, който според една от многото легенди се е родил, след като богинята Венера, докато се любела с поредния си небесен избраник… изпуснала сандала си. И той се превърнал в орхидея. Впрочем легендите за произхода на цветята от семейство Orhidacede са половин дузина, като всяка една от тях претендира за по-голяма достоверност.

Туризъм

В ботаническата градина на Сингапур, откъдето само през последната предковидна година са преминали близо половината от над 18-те милиона туристи в града държава, не пропускат да напомнят, че 500 години преди новата ера мислителят Конфуций е определил уханието на орхидеята с израза „кралско ухание“. Според него тя е символ на пролетта, изяществото и приятелството, на любовта и любовното щастие, а според последователите на фъншуй е и носител на любов. Не зная доколко е вярно последното, но истината е, че само преди 5 години ботаниците от тукашната лаборатория са създали хибрид с ухание на… шоколад, който без съмнение си е афродизиак от най-висша степен. 29 млн. долара годишно печели градът държава от износ на орхидеи.