0

Ч есънът е от малкото култури, които се садят есента, за да приберете реколта следващото лято. Засаждането му през есента му дава добър старт, така че, когато пролетта настъпи, той да започне да се развива бързо.

Есенното засаждане позволява на чесъна да развие корени рано, без да покълнат листа. Като цяло времето на засаждане е от средата на септември докъм средата на октомври, но този период може да варира.

Може ли да засадим чесън, закупен от магазина?

Въпрос

Въпросът няма еднозначен отговор. Разбира се, можете да засадите скилидки, които сте купили от супермаркета или пазара. Но те няма да покарат толкова добре както тези, взети от специализиран център за разсад.

Много често чесънът от магазина е напръскан с инхибитор, който да потиска покълването, което означава, че този процес ще отнеме повече време или въобще няма да се състои. Точно това не трябва да се случва.

Условия

Освен това закупеният от магазина чесън много често произлиза от съвсем друг географски район, вирее в съвсем други климатични условия спрямо тези, при които ще го отглеждате вие. Няма лошо да опитате, но не се изненадвайте, ако изкарате много дребни глави.

Скилидки чесън за засаждане могат да се закупят от пазари за разсад или по каталог за семена. Побързайте да се запасите с тях отрано, защото през есента те са много търсен продукт и количествата бързо се изчерпват.

Лесно

Засаждането на чесън е много просто. Внимателно разчупете главата, за да освободите скилидките. Оставете скилидките в тяхната обвивка, но ги разделете от главата и едно от друга. Направете това внимателно, така че да не нараните скилидката или пък да не нарушите обвивката й. Отстранете всички скилидки, които са мухлясали, загнили, изсъхнали или пък твърде малки. Оставете само големите и здравите.

Всяка скилидка се засажда в самостоятелна дупка. Дупките трябва да бъдат изкопани на дълбочина около 7-8 сантиметра и на отстояние една от друга около 15 сантиметра.

Сложете скилидките в дупките, засипете ги с почва и натиснете внимателно. В лехите можете да добавите оборски тор или компост за подхранване.

Мулч

Полейте с вода и сложете мулч. За мулч можете да изберете най-различни материали. Мулчът ще предпазва чесъна през зимата, а през пролетта ще предпазва от плевели.

Напролет чесънът ще бъде сред първите култури, които покълват в градината ви, показвайки се през мулча. Мулчът не трябва да е с голяма дебелина. Така той хем ще предпазва чесъна през зимата, хем ще дава възможност растението да пробие през него.

Ако времето през есента се падне по-топло и влажно, чесънът може да се опита да поникне малко по-рано. Не се притеснявайте за това. Покълналите листа ще загинат, когато дойде студът, а през пролетта ще се появят нови.

Чесънът - готов за прибиране

Чесънът ще бъде готов за прибиране в средата на лятото. Ще познаете точното време за това по външните листа – те трябва да загинат и да покафенеят.

Преди да съхранявате чесъна, той трябва да се изсуши. Запазете зелените стъбла и не ги мийте. Положете всеки стрък върху плоска повърхност, подреждайки стръковете един върху друг на кръст, така че главите да не се докосват. Оставете чесъна да изсъхне така в хладно и сухо помещение с добра вентилация. Чесънът ще е готов за съхранение за 2 до 4 седмици. Преди това можете да премахнете стъблото, да отрежете корените и да измиете главите.