0

К огато обмисляме какви цветя да засадим в зеленчуковата градина първото, което ни идва наум, са лайка, турти или латинки.

Техните красиви цветове, освен че красят градината, привличат и много полезни насекоми. Но има едно друго растение, което обикновено го виждаме в цветната градина. И това цинията. Защо тази година не украсим с циния и зеленчуковата градина?

Родината на цинията е Мексико. Освен че е красиво, хубавото на това растение е, че за него няма нужда да полагате специални грижи. А това винаги е плюс.

Суша

Циниите освен това са устойчиви на засушаване. Така че, ако градината ви е на място със слънчево и горещо лято, това растение е добър избор.

Цинията е едногодишно растение и като такова много бързо се развива от семе до цвят. Много сортове са готови с цветове в рамките на 65 дни.

Някои видове циния се използват като бордюрно растение, защото растат ниско. Други са по-високи и стават и за букети. Какви ще изберете – зависи от вкуса ви и мястото в градината. Не забравяйте, че цинията, освен да краси двора, има други плюсове, като например привлича опрашители или действа като капан за неприятели. С красивите си цветове цинията привлича калинките, а в същото време служи като капан за листните въшки и акарите. Хищните оси също са привлечени от циниите заради техния нектар. Това помага да държите под контрол някои видове гъсеници, като тези, които нападат зелето и доматите, както и листните въшки, защото осите са техни естествени неприятели. Циниите са като магнит и за пеперудите.

Предимство

Едно от основните предимства на тези цветя е, че те се отглеждат лесно. Повечето цветя имат проблем с покълването от семе. Но не е такъв случаят с циниите. Дори само да разхвърляте семената върху почвата, те пак ще покълнат. А само след няколко седмици ще пълните ваза след ваза.

Семената на цинията се сеят директно в късна пролет, когато е отминала всякаква опасност от късни слани. Това е растение, което не обича да бъде пресаждано. Затова се препоръчва да се сее директно в почва, която се подхранва с балансиран тор не повече от веднъж месечно. Не е нужно да слагате мулч. Единствената грижа, която изискват циниите, е да откъсвате прецъфтелите цветове.

Както посочихме по-горе, циниите служат като капан за неприятелите на зеленчуците в градината. Понякога е тъжно да жертвате някое красиво растение, за да предпазите доматите например, но ще видите, че жертвата си струва.

Циниите привличат много насекоми, които са нежелани върху другите растения в градината – например листни въшки, акари или гъсеници. Тези неприятели ще предпочетат да нападнат циниите, отколкото доматите или фасула.

Красиви

Не бива да пренебрегваме и това, че циниите красят градината. Ще виждате техните ярки цветове цяло лято до падането на първите слани. Ключът към постоянния цъфтеж и да откъсвате увехналите цветове – едно растение може да даде множество цветове едновременно.

Циниите са прекрасна украса и за стаята. Натопени във ваза с вода те издържат 7-10 дни. Ако не са на директна слънчева светлина, може да им се радвате и две седмици.

Важно е да знаете, че циниите се самозасяват. След като цветът е напълно изсъхнал на стъблото, можете да съберете семената. Изсушете ги за ден-два и ги съхранявайте в надписани пликове според различните цветове.

Но ако не ви се събират семена, просто оставете ги те паднат от растението на земята. Ако не бъдат изядени от птици или от малки бозайници, те ще покълнат на следващата година, без да полагате никакви усилия от ваша страна.

Има над 20 вида, стига до метър

Има над 20 вида цинии, като на височина цветето достига от 30 см до 1 метър. Цинията цъфти в началото на юли до края на септември в бяло, лилаво, розово, оранжево, червено, а понякога съчетава няколко цвята.

Някои видове цинии обичат почва, богата на хранителни вещества. Важното е да е добре дренирана, защото в противен случай корените загиват и растението умира. Ако искате да имате постоянен цъфтеж на цинии до късна есен, изчакайте преминаването на пролетните слани и на интервали от 2-3 седмици засейте семената. Периодът на засяване обикновено е от май до края на юни.