0

М ентата може да овкуси ястието или напитката ви и да приготвите дъхав чай от нея. Но ако не я държите под контрол, може да се превърне в истински кошмар. Проблемът всъщност е, че ментата е пригодена да живее в дивата природа, а не в градината.

Когато е в естествена среда, ментата се контролира от разнообразни представители на флората и фауната. Конкуренцията с тях държат под контрол нейното разрастване, така че да не се наруши балансът.

Баланс

Съвсем друго е положението обаче в една градина. Гледайте на градината като на едно здраво общество, където всяко растение получава хранителните вещества, от които има нужда. И за всяко растение има достатъчно място. В един момент обаче решавате да засадите мента. И втъквате в земята само едно коренче в ъгъла на градината. До средата на лятото всичко изглежда наред. Имате малко дъхаво храстче и чудесна подправка за най-хубавото мохито. Но идва есента. И се оказва, че ментата започва да превзема все повече площ. Тя обича богата, добре дренираща се почва. Точно каквато може да се намери в повечето градини. Обича слънчево място или шарена сянка, точно каквито има в градината. С редовното плевене сте потиснали конкуренцията и ментата започва да избуява.

Под земята

Тя се разпростира под земята основно чрез коренища и пълзящи стъбла, които растат под повърхността на почвата. Тези пълзящи стъбла образуват възли на всеки 3-5 сантиметра, откъдето поникват нови листа и стъбла. Но през зимата не обръщате внимание на това. Студът е убил всичко, а многогодишните растения са в покой. Но не и ментата. Тя е много студоустойчиво растение. Може да оцелее при температури от минус 30 градуса по Целзий. През цялата зима тя се разпростира под земята и превзема нови територии. Ще установите това чак напролет. Мента навсякъде. Колкото и да я изкоренявате, тя се появява отново, защото някъде сте пропуснали някакво коренче.

Безопасно

Но има и безопасен начин да отглеждате мента, без тя да превземе градината ви. И това е да я отглеждате в саксия, която да заровите. Можете да я отглеждате и в контейнер, но трябва редовно да поливате. Затова най-добрият начин е да изберете голяма саксия, която да заровите в почвата, като оставите най-горните 6-7 сантиметра да се подават над повърхността. Това ще спира корените да се разпростират към градината. Въпреки че това е добра бариера, хубаво е от време на време да проверявате ментата и да махате онези пълзящи стъбла, които се опитват да излязат от саксията.

Теракота

За най-добри резултати препоръчително е да използвате теракотен съд. Глината ще абсорбира влага от почвата, което ще помогне по време на сухи периоди ментата да се запази в добро състояние. Пластмасовите съдове могат да се спукат и счупят, когато земята замръзне. Така напролет това ще позволи на ментата да избяга от саксията.