0

В сички познават богато обагрените, кичести цветове и ненадминат аромат - най-уханният измежду всички видове и сортове карамфили. Това е градинският карамфил. Размножава се обикновено чрез стъблени резници, но е лесно да се отгледа и от семена, които се засяват през февруари и март.

Сандъчета

Сандъчетата са най-удобни и щом разхвърляте семенцата, покрийте ги с пласт пръст, който след леко притъпкване да стане 1 см. Ако им осигурите добро осветление и добро поливане, ще са готови за пикиране в началото на април. При пресаждането на растенията прищипете най-дългите корени с една трета, за да се развие добре разклонена коренова система. При пикирането не засаждайте растенията много надълбоко. А докато се приспособят, трябва да ги поставите на засенчено място и постепенно да ги премествате по-близо до светлината, съветват от Набор.бг.

Поливайте карамфилчетата при засъхването на почвата в съда. Оптималната температура на въздуха за нормалното им развитие е от 14 до 15 градуса. Пикираните растения се засаждат на постоянно място през май. Предимството на ранното засяване на семената е, че карамфилът Шабо ще цъфти от началото на юли чак до края на октомври.

Нова страница

През февруари е време да отворите нова страница в личния си календар на градинаря. Ако за първи път създавате своя календар, помислете какво трябва да съдържа той. В текстова или в таблична форма може да опишете всички интересни наблюдения. Там трябва да намерят място и датите, на които приготвяте разсад, засявате, прибирате реколтата. Информацията, свързана с растежа и с болестите, както и с условията, които допринасят за това, също може да присъстват в календара. В него редовно записвайте всичко, което ще ви е от полза през следващата година в градината. Пак в него нанесете графиките за подреждането на културите в лехите през текущата година.

През февруари е време, ако все още не сме си избрали какви семена желаете да засаждате, да го направите и да си ги набавите.

Мушкато

Много от най-хубавите летни цветя се произвеждат от разсад. Семената за производство на разсад се засяват с специални миниоранжерии, табли за разсад или торфени саксии, които се пълнят с торфен субстрат или друга почвена смес в зависимост от изискванията на различните цветни култури. Такива цветя са мушкто, сакъзче, петуния, лобелия, целозия (пламъче), кученце и др. Семената не се засипват с торфен субстрат, а само леко се посипват и пулверизират. Ако разполагате с миниоранжерия, е хубаво да покриете с прозрачния капак за по-бързо и лесно покълване. В зависимост от начина, по който сте засадили семената, се определя дали ще трябва пикиране (пресаждане) или не. Ако сте направили разсада от цветя в обща тарелка или в табла за разсад с малки гнезда, трябва да пикирате растенията.

Режем френското грозде и малините

Когато засадените през есента ягоди и малини са изтеглени от студовете, почвата около тях трябва да се отъпка. До края на месеца е необходимо да се приключи с резитбата на плододаващите храсти френско грозде и на плододаващите леторасли на малините, които да се съкратят с 15-20 см. Старите малинови стъбла и слабите издънки трябва да се премахнат.

През втората половина на месеца може да се извърши зимното пръскане на възрастните овощни дървета, по които има по-голяма плътност от зимуващи форми на овощни акари, щитоносни въшки и други неприятели. Пръскането на дърветата може да се извърши с помощта на пръскачка.