0

Т очно сега е времето да пресадите алоето, независимо от кой вид притежавате. Тази операция се извършва от ноември до февруари, защото това е периодът, през който соковете му се движат бавно и растението ще страда много по-малко. За това разказа пред „Телеграф“ Антония Василева, дендролог от Ботаническата градина при БАН. Тя притежава и богата колекция от рози, за която „Телеграф“ преди време писа.

Трябва да се знае, че има стотици видове алое, но тези, които са най-разпространени в България, са алое вера и дървовидно алое. Първото се използва предимно в козметиката, а второто е по-полезно в медицината. Независимо от кой вид притежавате, ще установите, че растението пуска издънки, с които можете да извършите размножавате му в повече саксии.

Дишат

Антония Василева припомни, че това са сукулентни растения и затова обичат по-бедна почва. Затова субстратът, който ще използвате, трябва да е по-беден, защото, ако са в тежка почва, ще умрат, понеже не се чувстват добре. Също така те не обичат влагата.

Затова препоръчително е да бъдат в глинена саксия, понеже могат да дишат през нея и влагата да излиза през стените. Пластмасовата саксия задържа влагата и се получава филм като от водорасли, което не е добре, защото запечатва стените, а алоето не обича влажна среда.

Слънце и суша

То обожава слънце и суша. Ето как се приготвя новият дом за алоето.

Осигурява се глинена, плитка саксия, която трябва да има задължително дупчици на дъното. Алоето и кактусите също нямат нужда от дълбока саксия. Ако живеете в София, на Женския пазар има има производители на глинени съдове, можете да се снабдите от тях. Дори можете да им поръчате да ви направят. В другите населени места трябва да потърсите грънчар, като най-добре е съдът да не е глазиран.

Счупени керемидки

На дъното на саксията се прави дренаж от счупени керемидки или парченца от счупена саксия. Може да се използват и речни камъчета, защото не съдържат сол. Другата съставка е речен промит пясък, не бива да се използва морски, защото е солен. Той се насипва около два сантиметра върху камъчетата. Преди да сложим пясъка, трябва да го промием. Ето как става това.

Сито

Вземаме сито за брашно, изсипваме пясъка и го слагаме под чешмата на течаща вода, така че накрая да останат само зрънцата. Целта е да се отмият всички съставки като прах, гипс, талк, цимент, защото когато го полеете, може да стане като бетон.

След като сложим пясъка, добавяме субстрата. Той се приготвя от една част почва и две части от промития пясък. Почвата може да е градинска почва.

Торф

Антония Василева обясни, че почвата от градинските центрове е предимно от торф и тя не е подходяща за сукулентни. Това е блатна почва, тя е кисела и е подходяща за определен вид растения като азалии, сакъзчета, насекомоядни и тези, които са в тропическата гора.

Денонощие

След това засаждаме издънките и поливаме малко. Важно е растението да не потъва във вода, защото могат да му изгният коренчетата. Антония Василева препоръчва на сухо да се отделят издънките от растението майка и да се оставят да засъхнат върху вестник или хартия за едно денонощие и чак тогава се засадят.

Растение чудо срещу псориазис и рани

Според Уикипедия алое вера е наречено растението чудо и много често хората го бъркат с кактус. В листата му се съдържа гел, богат на полезни вещества, като в това число влизат всички важни витамини, минерали, ценни аминокиселини и протеини и много други. Именно тези свойства са спечелили на алое вера прозвището растение чудо. Растението се използва и за лечение на очни заболявания, подобряване на зрението, подобряване на притока на кислород, възвръщане на нормалната форма на кръвоносните съдове и др.

Гелът от алое обикновено се използва за приготвяне на локални лекарства за кожни заболявания, като изгаряния, рани, измръзване, обриви, псориазис, херпес или суха кожа. Латексът от алое може да се получи в изсушена форма, наречена смола, или като "изсушен сок от алое".

Според Антония Василева алое вера се използва повече в козметиката, а дървовидното алое предимно в медицината. Независимо от кой вид притежавате, без притеснение можете да се възползвате от лечебната сила на сока в листата му, обясни ученият.

Кактусите искат повече пясък

Периодът за размножаване е подходящ и за кактусите, каза Антония Василева. Принципът е като с алоето, но трябва да се знае, че кактусите искат още повече пясък и по-малко градинска почва, съотношение две и половина към едно. Със специални ръкавици за кактус трябва да отделите тялото на издънката от майчиното растение. Добре е преди това да извадите целия кактус от почвата, преди да отчупите издънките, защото тя ще ви пречи.

При кактусите поливането може да бъде веднъж в месеца, но дори и да забравите, те няма да страдат, нито пък ще умрат. Всъщност те представляват резервоари за хранителни вещества, в топките или листата съдържат водата и хранителните вещества.

Например в Мексиканската пустиня може до 3 г. да не пада дъжд и те продължават да живеят. Те оцеляват и в най-сухото място на Земята, пустинята Атакама. Това става чрез специфичната им форма от кръгло тяло, бодлички и улеи с восъчен налеп. Знаем, че когато се изпарява водата от океана, тя се издига, охлажда се и пада във вид на дъжд и мъгла. В Атакама няма дъжд, но пада роса и мъгла. Именно тази роса и капчиците мъгла се залепват за восъчните каналчета и се стичат към коренчетата на кактусите.

Ардизията грее с червени плодове

Всеки декември ботаническата градина към БАН в столицата прави коледни изложби, от които хората могат да се снабдят с цветя за Коледа, включително и такива, които виреят навън, разказа Антония Василева. Освен обичайните коледничета, които греят в различни цветове, се излагат ардизии, котонеастри и други зимни цветя.

Ардизия например е с червени плодчета, които остават на нея около 6 месеца. Тя е тропическо растение и създава настроение в тъмните дни около Нова година и Рождество Христово. Котонеастер пък е храст за двора, също има червени плодчета, които остават дълго време. Той се засажда навън при нула градуса, но е добре да се изчака до пролетта, за да се засади. През това време може да се държи на терасата. Нашите растения са от градинска почва, каза Василева, докато тези от градински центрове са от торф. Това се разбира по тежината, торфът е лек, а почвата тежи повече.