0

И мето на растението алое вера идва от латински и означава „истинско алое“, но за произхода на същинското име на растението (алое) няма единна теория. На арабски „алоех“ означава светеща горчива съставка.

Смята се, че алоето идва от Северна Африка, и че Канарските острови са най-доброто място в света за отглеждане на алое вера, пише на страницата си във Фейсбук Георги Събев, който е посещавал ферма за алое вера на острова. Температурата на Канарските острови е винаги между 20-26 градуса и затова те са известни като Островите на вечната пролет. Алоето получава минерали от морския бриз, както и от вулканичната почва, която също е богата на много минерали.

Растенията трябва да се напояват само два пъти месечно. За целта във фермата се използва капково напояване.

Поколения

Бъдещите поколения алое растат около родителските растения, като всяко родителско дърво произвежда годишно около 50 израстъка, от които могат да пораснат нови растения. Те трябва да бъдат обаче отстранявани, защото иначе вземат много витамини от родителското растение и могат дори да го убият така.

От родителското растение се реже само по едно листо месечно, за да остане растението здраво. За 5 години растението придобива всичките си полезни действия. Тоест е необходимо да се изчака 5 години след засаждане, за да придобие търговска стойност.

Алоето отделя жълта течност след порязване, която се казва алоин и е с горчив вкус. Тя пази от животни и насекоми. Не се използват пестициди. Алоинът спира кървене и рани.

Един литър струва около 800 евро. Използва се в козметиката и медицината.

При обработката на сърцевината на листото е много важно да се използва нож от пластмаса или керамика, защото металите се окисляват от веществата на растението.

Алоето помага при изгаряния и други кожни проблеми. В малки количества то също може да се яде.

Сокът от алое е много полезен за диабетици. Препоръчва се пиенето 5 пъти на седмица – по две лъжици.