0

П овдигнатите лехи са любими на много градинари, защото са очарователни и внасят ред в градината.

Те обаче не винаги са най-подходящото решение за отглеждане на вашите зеленчуци.

Повдигнатите лехи не са нова концепция за организиране на градината. Те са решение, когато почвата ви е бедна на хранителни вещества или пък имате проблем с оттичането на водата. Първите повдигнати лехи са били правени от преплетени съчки. Но модата им идва основно през 70-те до 90-те години на миналия век. Тогава на тях вече не се гледа само като на една алтернатива като водеща концепция за организиране на градината.

Около този начин за отглеждане на зеленчуци обаче витаят много митове, които е редно да бъдат развенчани.

Митове

Първият е, че повдигнатите лехи ще ви отърват от проблема с плевелите. Това обаче съвсем не е така. Там, където има почва, има и плевели. Те няма да ви отърват и от неприятелите и заболяванията по растенията. Нямат голямо значение и за количеството и качеството на реколтата. Тези неща зависят от много други фактори. Растенията, които не се отглеждат в повдигнати лехи, могат да развият много по-мощна коренова система и да извличат вода от по-голяма дълбочина, което играе роля за по-богата и качествена реколта. Повдигнатите лехи имат нужда от повече поливане. Дори да сте ограничени откъм място, може пак да организирате градината си без тяхната помощ.

Разходи

Не трябва да се пренебрегва и фактът, че изграждането на повдигнати лехи ще ви струва повече разходи. И при най-евтиния вариант ще трябва да приготвите поне едно стотина лева. И това, без да смятаме цената на самата почва и компост, с които трябва да напълните повдигнатата леха. Разбира се, можете да си сковете такава с минимални разходи, ако използвате стари непотребни дъски и почва, която сте изкопали отнякъде, при положение че тази в градината ви е бедна на хранителни вещества.

Но ако имате проблем с почвата, можете да използвате компост, с който да я обогатите.

Повдигнатите лехи ще имат нужда от ремонт и подмяна на компрометирани с времето места. Дъските гният, металът корозира, пластмасата се напуква и чупи. Поддръжката на повдигнатите лехи ще ви костват още разходи и време.

Но най-големият проблем при този начин на организиране на градината е свързан с напояването и наторяването.

Дрениране

Повдигнатите лехи обаче са добра алтернатива, когато почвата ви не се дренира добре. Чрез тях ще избегнете проблеми като кореново гниене, което се получава при задържането на влага, както и с гъбичните заболявания, типични при преовлажнена почва.

Почвата в повдигнатата леха се изсушава много по-бързо, отколкото ако гледаме зеленчуци по традиционния начин. Времето за изсушаване зависи от размера на лехата и конструкцията й. Имайте предвид това, защото то може да ви създаде проблем с увяхване на растенията. Когато те са засадени в земята, корените им достигат до по-голяма дълбочина, откъдето могат да извличат нужната им влага. Когато не поливате често растенията, те по естествен път подават сигнал до корените, че трябва да навлязат по-дълбоко в почвата, за да достигнат подпочвени води. По този начин, с тяхната по-добре развита и по-дълбока коренова система, те стават по-устойчиви на засушаване.

Проблем

Ако под повдигнатите лехи с отворено дъно почвата не се отцежда добре, можете да имате проблем с отмиването на торовете от дъждовете. При този начин на отглеждане на зеленчуци е добре да подхранвате с компост или гнила шума, както и да използвате други видове естествени торове. Редовно тествайте почвата, за да не прекалите с наторяването.

Ако повдигнатите лехи са със затворено дъно, колкото по-малки са те, толкова по-бързо ще се изпарява водата от почвата. Освен че ще трябва по-често да поливате, ще трябва и да торите по-често. Много важно е да положите слой мулч – около десетина сантиметра, който да задържа влагата в почвата. Добре е също така да използвате микориза, тъй като гъбата ще стимулира кореновата система да се развие по-добре. Това ще позволи на растението да има по-добър достъп до вода и хранителни вещества.