0

М онстерата е стайно растение, което хората масово отлеждат в дома си.

Пресаждането й трябва да се извършва, когато тя е все още малка. Но по изключение това може да се направи и при голямо растение, което вързано към опора. Процедурата отнема малко повече усилия и време.

Monstera deliciosa е предпочитано стайно растение заради нейните големи листа. Много домакини обаче изпитват вина, че я държат твърде дълго в една и съща саксия. Добрата новина е, че тази процедура се прави само веднъж на няколко години. Ще знаете, че е настъпило време за пресаждане, когато видите, че корените на това тропическо растение се подават над повърхността на почвата и извън дъното на саксията.

Понеже мостерата е епифит трябва да използвате почвена смеска, специално направена за семейство ароиди. В почвената смеска трябва да се съдържа много перлит, добре е да има и дървесни кори като добавка.

Чисто

Когато го пресаждаме, растението трябва да се обърне настрани, за да се извади от саксията. Преди това е добре да покриете работната площ с чаршаф, за да запазите дома си чист. Ако монстерата е голяма, преди да я обърнете настрани трябва да я завиете с покривка или чаршаф, за да предпазите листата или въздушните корени от пречупване.

Пресаждането е чудесен момент да премахнете всички наранени или пожълтели листа. За целта винаги използвайте стерилни ножици. След пресаждането вземете влажна кърпа и забършете останалите листа от прах.

Ако монстерата има опора, ще имате нужда да я смените в новата саксия. Много подходящ е кол от кокосови влакна. Опората, ако е направена от дървесина, трябва периодично да се проверява дали е изгнила в основата вследствие на постоянното поливане.

Полейте монстерата два дни преди да я пресадите. Почвата ще помогне почвата да се задържи около корените.

Подготовка

И така, поставете голяма кърпа, покривка и чаршаф, за да покриете работната площ, преди да започнете. Подгответе новата саксия, като на дъното й поставите слой почвена смеска. Напълнете до нивото, където ще стигат корените.

Следващата стъпка е да обвиете растението внимателно и хлабаво с голяма кърпа или чаршаф, като гледате да не го нараните. Започнете от основата на монстерата. Въздушните корени трябва да сочат в посоката, в която растат, за да не се пречупят случайно.

Използвайте клипс, за да захванете кърпата. След това внимателно наклонете растението на една страна. Леко разхлабете монстерата от старата саксия. Ако съдът е пластмасов, помогнете си, притискайки го от двете страни. Ако саксията е глинена, можете да използвате шпакла.

Изчистване

След като извадите растението от съда, погледнете внимателно корените. Премахнете всички повредени или загниващи корени с остра чиста ножица. Ако корените са заплетени, внимателно ги разплетете с пръсти и след това ги подрежете.

Докато растението е полегнало на една страна, премахнете всички връзки, които го придържат към старата опора и махнете опората. Внимателно поставете коренището в саксията, придържайки по-голямата част от монстерата. Когато наместите корените, поставете растението полегнало на една страна.

Напълнете съда с почвената смеска, леко натискайки почвата, за да премахнете въздушните джобове. Оставете свободно място от около 2,5 сантиметра до ръка на саксията. Поставете новата опора, натискайки я дълбоко в почвата.

Сега внимателно повдигнете растението и го наместете към новата опора. Не бързайте, защото точно това е критичният момент и можете да нараните монстерата. Привържете растението към новата опора. След това полейте.

Растението има нужда от около седмица, за да се адаптира към новата саксия.